Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Bohusläningen
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
1/9

Oliver Uttgren går på offensiven i E-allsvenskan

Han vann Gothia cup, blev värvad till allsvenskan och kan snart få representera landslaget. Oliver Uttgren är en av Sveriges bästa spelare i den snabbt växande E-sporten.

Visste du att Cristiano Ronaldo, Kylian Mbappé och Laurent Blanc spelar i Jönköping södra? Jo, det är sant. I alla fall när det gäller E-allsvenskan.

Oliver Uttgren, 18 år från Fjällbacka, är en av spelarna som just inlett det nya seriespelet där tolv klubbar gör upp i ett nationellt mästerskap för Fifa-spelare. Premiären var förra helgen och då åkte lagen – som består av två till fem spelare per klubb – till Stockholm för det första sammandraget.

"Jag gör alltid mycket mål"

Tillsammans med Hugo Wadell Edh spelade Olivers Jönköping södra mot AIK, Örebro och Örgryte. Klubbens båda spelare genomför var sin match och sedan räknas det sammanlagda resultatet. J-södra tog bara tre poäng men Oliver Uttgren var den spelare som gjorde flest mål (delat med e-sportssjtärnan Ivan "Boråslegend" Lapanje) under premiärhelgen.

– Offensiven är min bästa sida och jag gör alltid mycket mål. Hugo hade en dålig helg och spelade inte så bra men det är tuffa matcher mot de bästa i Sverige, berättar Oliver, eller "OliBoli" som han kallar sig som Fifa-spelare.

Se höjdpunkter från Jönköping södra mot Örebro SK i E-allsvenskan här ovanför.

Det var Hugo som värvade Oliver till klubben för två månader sedan då han behövde en skicklig medspelare. De E-allsvenska spelarna får betalda resor och boende under sammandragen och kan slutligen vara med och spela in 250 000 kronor till klubben.

– Jag har alltid velat satsa på Fifa så det var perfekt. Det är en rolig grej först och främst men att kunna tjäna pengar kanske blir aktuellt i framtiden och det finns VM med flera miljoner i prispotten. Men just nu är det mycket med skolan, säger Oliver som i somras vann Gothia e-cup, en Fifa-turnering i samband med den stora ungdomsfotbollscupen i Göteborg.

Chans på landslaget

Till vardags går Oliver Uttgren på teknikprogrammet på gymnasiet i Uddevalla där han bor på veckorna. I studentlägenhet är kompisen Karl Widengård och hälsar på. När de spelar med Real Madrid och Manchester United så vinner Oliver "bara" med 2–1 vilket Karl är nöjd med.

– Han spelar ju i allsvenskan ändå, säger Karl med ett leende.

Det är annars vanligare att spela online där det finns mängder av turneringar att spela. Det var också genom en sån turnering som Oliver lyckades så bra att han nu har chansen att komma med i landslaget som bildades i somras av Svenska fotbollförbundet.

– Än så länge är det tre spelare i landslaget och nu ska de ska ta ut en fjärde. Det är jag och tre andra som ska åka till Stockholm och spela ett kval om en plats om några veckor. Alla där är ju bra men jag ska göra allt för att ta chansen.

Spelar fotboll i Grebbestad

Det är en fördel att ha spelat fotboll för att ha den taktiska kunskapen i Fifa-spelet. Annars är fingerfärdighet och snabba reaktioner bra egenskaper att ha.

Oliver Uttgren i Grebbestads tröja. Bild: Jan Svensson
Oliver Uttgren i Grebbestads tröja. Bild: Jan Svensson

– Spelförståelse har jag nytta av och det hjälper mycket. Jag har spelat fotboll i tio år och är bra på att läsa spelet. Det är mycket mentalt och man måste hålla fokus hela tiden, hela matcherna. Många äldre förstår inte riktigt vad det innebär att spela, det tror att det är tv-spel bara, säger Oliver som själv spelar fotboll med Grebbestads andralag.

Är E-sport en riktig sport?

– Det är en tolkningsfråga och alla tycker olika.

Många Ronaldo i spelet

Under våren väntar nya omgångar i E-allsvenskan som direktsänds av Discoverys playkanal och stöttas av föreningen Svensk elitfotboll samt Dreamhack. Intresset är stort och det är därför som flera av de stora allsvenska klubbarna gått in helhjärtat.

När Oliver Uttgrens Jönköping södra går in på planen till nästa match så är det med Neymar och Mbappé i spetsen. Spelarna i E-allsvenskan har fått medel för att plocka ihop sina lag så som de vill ha dem. Därför kan till exempel samma världsstjärna spela i båda lagen – samtidigt.

– Jag har ett rätt så bra lag men typ alla har Ronaldo för han är nog bäst av alla spelare, säger Oliver Uttgren.

Fakta: E-allsvenskan

Tolv klubbar är med: AIK, Djurgårdens IF, Hammarby IF, Örebro SK, Östersunds FK, GIF Sundsvall, Örgryte IS, BK Häcken, Helsingborgs IF, Jönköpings Södra IF, Malmö FF och AFC Eskilstuna.

Alla möter alla i seriespel under tre direktsända sammandrag i Stockholm.

De åtta bästa klubbarna går till slutspel där en vinnare utses den 25 maj. Prissumman till den klubb som kan kalla sig Svenska mästare är 250 000 kronor.

Alla matcher avgörs i spelet Fifa 19 på Playstation 4.