Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Bohusläningen
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Monica Bang Lindberg (L), ordförande i kultur och fritidsnämnden, menar att förvaltningen måste ha en rimlig chans att klara av utredningen gällande föreningsbidrag.  Bild: Samuel Isaksson
Monica Bang Lindberg (L), ordförande i kultur och fritidsnämnden, menar att förvaltningen måste ha en rimlig chans att klara av utredningen gällande föreningsbidrag. Bild: Samuel Isaksson

Orättvisa föreningsbidrag nedprioriterat när kommunen tvingas spara

Hur föreningsbidragen fördelas är en het fråga i Uddevalla kommun. Men ett år efter att utredningen presenterades har inget konkret hänt.
– En så här stor rapport är ett heltidsarbete för flera personer. Det är inget man gör på en kafferast, säger Monica Bang Lindberg (L).

Förra sommaren konstaterades det externa bolaget Utvärderingsringen att det finns skillnader i bidragssystemet för Uddevallas föreningsliv. Exempelvis betalar vissa föreningar majoriteten av sina lokalkostnader själva medan kommunen helt står för kostnaderna för andra.

”Det vi har sett i utredningen är att det inte är rättvist fördelat”, sa Anders Lundkvist, som har gjort utredningen, till Bohusläningen i juni 2018.

Exempelvis skiljer det miljonbelopp i det kommunala stödet mellan division 1-klubbarna Ljungskile SK och IK Oddevold.

"Tvungna att titta på det först"

Förra sommaren menade Katarina Hansson, förvaltningschef för kultur och fritid, att det skulle ta ett till två år att analysera rapporten.

Nu har över halva tiden gått och än har ingenting konkret hänt. Det menar Monica Bang Lindberg beror på att förvaltningen har haft viktigare frågor att hantera.

– Förvaltningen måste ha en rimlig chans att klara av utredningen. Inom kultur och fritid har vi besparingar på 8,8 miljoner kronor där vissa verksamheter kanske måste läggas ner. Därför har vi varit tvungna att titta på det först, säger Monica Bang Lindberg (L), ordförande i kultur och fritidsnämnden.

Enligt henne kommer arbetet med att se över hur föreningsbidragen fördelas att starta direkt efter semestern. Det eftersom bytet av politisk majoritet och arbetet det medför för förvaltningen har skjutit upp processen.

Hur kan det ta så här lång tid?

– En så här stor rapport är ett heltidsarbete för flera personer. Det är inget man gör på en kafferast. Vi ska intervjua alla föreningarna och det är mycket som ska göras om.

Förvaltningen kommer inte enbart att titta igenom bidragen till idrottsföreningar utan även konst- och pensionärsföreningar.

– Vi måste se över vad det är som inte stämmer och hur vi kan göra för att få det så rättvist som bara möjligt. Förutsättningarna ska stämma för alla föreningar för att få ett rättvist stöd från kommunen.

Enligt Monica Bang Lindberg har kommunen som mål att genomgången av föreningsbidrag ska vara klar 2021.

LÄS MER: Därför är det stora skillnader mellan Ljungskile och Oddevolds föreningsbidrag