Lisa Gunnarsson och Klara Mattsson tog sig till final i Junior-VM i stavhopp.
Lisa Gunnarsson och Klara Mattsson tog sig till final i Junior-VM i stavhopp.

Orients Klara Mattsson hoppar JVM-final

Nytt personligt rekord gav stavfinal. Orienthopparen Klara Mattsson hoppade 4.15 i JVM:s stavkval och därmed är två svenskor i finalen på torsdag.

ANNONS
|

Hässelbys Lisa Gunnarsson tog sig som väntat till final på Junior-VM som går i Polen. Då var det mer oväntat att hon skulle få ytterligare en svensk med sig till stavhoppsfinalen som går på torsdag.

IK Orients Klara Mattsson hoppade 4.15 vilket räckte till att vara bland de tolv bästa i tisdagens kval. Nytt personligt rekord av Uddevallatjejen.

Vägen fram till finalen var dock inte spikrak. Klara hade fem rivningar och klarade både 4.05 och 4.15 i sista försöket. Dramatik, minst sagt.

Direktkvalgränsen var satt till 4.20 men svenskorna behövde inte försöka på den höjden.

– Det var jättekul att bara köra. Jag tog 4.05 och 4.15 i sista försöket, så det var en liten nagelbitare, men det känns så klart jättebra, säger Klara till friidrott.se och berättar att hon klarade de sista hoppen med luft och god marginal.

ANNONS

– Det kändes verkligen jättebra i tekniken och jag kom upp på lite styvare stavar än vanligt, berättar hon.

Se Klara Mattssons sista hopp:

Lisa Gunnarsson – med personbästa på 4.50 – hade en inledande rivning på både 4.05 och 4.15, men redde ut det hela bra och tog båda höjderna i andra försöket.

Nu får svenskorna ladda om för finalen på torsdag. TV12 sänder från tävlingarna och damernas stavhoppsfinal börjar klockan 18.25. Klaras berättar om sitt mål för friidrott.se:

– Det är så klart att göra en jättebra tävling och försöka ladda upp på bästa sätt och hoppa högt helt enkelt.

Se en intervju med Klara som IAAF har gjort:

ANNONS