Moderklubb: Smögens IF.
Landskamper: 48 stycken.
VM-turneringar: Mexiko (1970) och Västtyskland (1974).
Örjan Perssons fotbollskarriär är imponerande och då har vi inte ens nämnt hans tid som proffs i Skottland.
Det ska vi däremot göra nu och vi ska borra oss djupt i den perioden av hans liv. En tid som hade kunnat se helt annorlunda ut …
1967 gjorde vänsteryttern Örjan Persson sin tredje säsong för Dundee United i den skotska högstaligan. I en av hans sista matcher för klubben mötte de Celtic.
Celtics status?
De var bäst. De var kanske världens bästa klubblag. Samma vår hade de vunnit Europacup-finalen (nuvarande Champions league) med 2–1 över Inter.
Mitt under matchen knackade någon på Örjan Perssons rygg.
– Vilken religion har du? frågade storlagets lagkapten.
Örjan Perssons blev överraskad och hans tankar snurrade. Han tänkte: ”Vad har det för betydelse?”.
– Mitt i matchens hetta fattade jag inte vad han menade, men efter några sekunder fick jag svarat honom att jag är protestant.
"Beredd att konvertera"
Efter matchen förstod Örjan Persson: lagkaptenen hade luskat om svensken var katolik eller protestant. I Skottlands största stad är Celtic katolikernas klubb och protestanterna håller på Glasgow Rangers.
– Religionen var väldigt viktig på den tiden och är fortfarande, men kanske inte i samma utsträckning.
Sedan hörde han inget mer från Europas bästa klubb.
– Jag borde lagt till att jag var beredd att konvertera, men det kom jag inte på i stunden, säger Örjan Persson och skrattar.
Efter säsongen värvades den kvickfotade och tekniske yttern istället av den stora rivalen, Glasgow Rangers.
Ett kapitel i livet som han aldrig kommer att glömma.
Hösten 1967 spelade den då 25-årige Örjan Persson för den blåa klubben i Glasgow. Efter övergången från Dundee United hade han dubblat lönen från 30 till 60 pund i veckan och levde gott som fotbollsproffs i Skottland.
– Sedan fick jag en klumpsumma när jag skrev på och så hade vi lite segerpremier. På den tiden var det billigt att leva i Skottland och det var ändå lite glamoröst även om det inte var någon lyx.
Som fotbollsspelare blev han igenkänd på Glasgows gator och han fick uppleva hur det är att vara en idol.
– Jag tyckte bara att det var roligt att folk kände igen mig. Det var aldrig några Celtic-fans som hotade mig, så illa var det inte. Istället kom folk fram och sa positiva saker och ville ha autografer.
Den 26 april 1969 var en speciell dag för Örjan Persson och en historisk för skotsk fotboll. Aldrig tidigare, eller efter, har ett Old firm (derbymatcherna mellan Rangers och Celtic kallas så) spelats inför så många människor.
Totalt såg 132 000 människor den skotska cupfinalen på plats på Hampden Park i Glasgow.
– När jag gick in på planen så fick jag rysningar genom hela kroppen. Det var en underbar känsla och en otrolig stämning. Samtidigt så fanns hatet i bakgrunden mellan katoliker och protestanter och det här var en tid när det var oroligt i Glasgow.
Alex Ferguson i fokus
I omklädningsrummet inför den stora cupfinalen hade Örjan Perssons tränare varit tydlig. Skulle Celtic få en offensiv hörna, ja då skulle Rangers center markera nickstarke Billy NcNeill.
Efter tre minuter missade Alex Ferguson markeringen.
1–0 till Celtic. På nick. Billy NcNeill.
– Det var väl inget genidrag av vår manager. Ferguson var duktig på huvudet, men i den duellen var han för liten.
132 000 personer var den största publiken som Örjan Persson spelade inför under sin karriär, men den enorma siffran är inget som han har reflekterat över.
– Vi hade mellan 70 000 och 80 000 åskådare på våra hemmamatcher med Rangers. När du väl spelar så märker du inte om du gör det inför 100 000 eller 132 000 människor.
I slutet av 1960-talet var Alexander Chapman Ferguson – mer känd som ”Sir Alex” eller ”Fergie” – en målfarlig center för Glasgow Rangers.
Då och då var det Örjan Perssons framspelningar som gjorde att Alex Ferguson hittade nätet.
– Han var rätt kvick, klok och målfarlig. Han var ingen direkt skytt utan petade och nickade in bollarna.
Fick julkort av legendaren
Örjan Persson och Alex Ferguson blev kompisar och under bortamatcherna var skotten en av de som svensken umgicks med mest.
– Han var en person med mycket sunt förnuft och var en rakt igenom en schysst kille.
Genom åren har Örjan Persson fått julkort från Manchester Uniteds tränarlegendar.
– Nu är det några år sedan, men på den tiden som en skickade julkort så skickade jag och Ferguson till varandra. Vi skrev inget personligt utan önskade varandra en god jul och ett gott nytt år.