Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Bohusläningen
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Karin Carlsson.

Orusts eldsjälar jobbar hårt för sina idrotter

Eldsjälarna är ett måste i den ideella idrotten. På Orust finns en av alla de som betyder så oerhört mycket för sin idrott och klubb, nämligen Janne Carlsson i Torps badminton. Från Orust kommer också den bohusläning som kanske betytt mest av alla för svensk idrott, nämligen Sigfrid Edström.

Det finns många som Janne Carlsson i idrottssverige. Men när nu Bohusläningens Vårturné har kommit till Orust känns det naturligt att lyfta fram hans namn. Säsongen för badminton är väl i det närmaste slut, men under de senaste månaderna har jag pratat med Janne Carlsson otaliga gånger i telefonen. Han tillhör nämligen de som ringer till någon av oss på redaktionen och rapporterar när Torps badmintonspelare varit ute på turnering eller seriesammandrag. Han rapporterar inte enbart om Torps spelare förresten, utan också om övriga spelare från Bohuslän/Dal som lyckats. Alltid lika glad och trevlig och alltid lika förstående för om texten får stå en dag eller två. Alltid av omtanke för sin egen sport. För övrigt är Torps serielags insats i division 1 den gångna säsongen värd att nämnas. En tredje plats är oerhört imponerande tycker jag.

På Orust finns också så många andra idrotter och arrangörer som är värda att lyftas fram. Inte minst Orust FC:s fotbollsdamer som startat starkt som nykomlingar i division 1. En seger, en oavgjord och två förluster har det blivit på de fyra första omgångarna. Detta trots strul inför säsongen med ett sent tränaravhopp bland annat. Men det är inget som orusttjejerna låtit sig knäckas av, snarare tvärtom. När jag ringde spelade tränaren Karin From efter en överraskande poäng i premiären svarade hon blixtsnabbt: ”Det trodde du inte va?” Den inställningen spelarna och ledarna visat hittills gör att laget med all säkerhet kommer att hänga kvar i ettan. Allt annat skulle förvåna mig. På fredag kväll är det bohusderby mot Rössö på Rimnersvallen. Det ska bli oerhört intressant att se hur den matchen slutar. Det ger en liten fingervisning om hur bra lagen är.

Orust har också en stark jetski-tradition med flera världsmästare, europamästare och svenska mästare de senaste åren. Emma-Nellie Örtendahl är tjejen som tog världsmästartiteln i år. Även friidrottsklubben Brattås CK är mycket aktiva på Orust och där finns också en eldsjäl i Lars-Erik Eriksson. Det inte han vet om tider, placeringar och rekord är inte värt att veta. Jag har säkert glömt någon sport eller person.

Vem visste för övrigt att en orustbo har varit kanske den största eldsjälen av alla inom den svenska idrotten. Han var ordförande i det som så småningom blev IOK? Läs min kollega Christer Lindgrens intressanta reportage om Sigfrid Edström här. Annars kan ni komma och hälsa på oss på redaktionen i Kajutan mellan 10-15 och tipsa om reportage. Hoppas vi ses!