Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Sidney Morin blir inte rik på lönen i Linköping, men ersättningen hon får för landslagsspel med USA gör att hon kan leva gott.

OS-stjärnan om Damkronorna: "De har långt kvar"

När Linköpingsstjärnan Sidney Morin vann OS-guld i februari drog hon in nästan två tredjedelar av Damkronornas årliga stöd för förlorad arbetsförtjänst.

Några av Damkronornas veteraner, däribland Sidney Morins lagkamrater Pernilla Winberg och Emilia Ramboldt, hotade att sluta i landslaget sedan Sveriges olympiska kommitté dragit in stödet och Svenska ishockeyförbundet flaggade för att det inte var aktuellt att kliva in och ersätta spelarna för förlorad arbetsförtjänst.

Men förbundet gjorde för ett par veckor sedan en kovändning och tillsammans med herrligan SHL betalar de ut totalt 800 000 kronor till spelarna under landslagssamlingarna.

Det amerikanska landslaget – världens bästa med OS-guld 2018 och fyra raka VM-guld – hade sin uppmärksammade strid med sitt förbund inför VM i USA våren 2017. De hotade att bojkotta hemmamästerskapet om de inte fick bättre ekonomiska och sportsliga förutsättningar.

"Riktigt bra lön"

En kamp som tillsammans med sportsliga framgångar gjort spelarna kända och idoler för många.

Sidney Morin tillhörde inte landslaget under avtalskampen, men tog sig in i OS-truppen i november i fjol efter att ha gjort succé i Modo i SDHL där hon på 21 matcher gjorde 32 poäng (10 mål+22 assist).

- Vårt landslag slogs för att få det ekonomiskt bättre och nu får vi en riktigt bra lön för att kunna ägna oss åt den sport vi älskar. Vi har det bra som har det stödet, säger Morin när TT träffar henne i Stångebrohallen i Linköping.

Avtalet offentliggjordes inte, men de bärande delarna läckte ut. De amerikanska spelarna får en årlig inkomst på mellan 40 000 och 70 000 dollar, motsvarande 365 000-640 000 kronor, och OS-guldbonusen i Pyeongchang per spelare blev 525 000 kronor.

- Att kunna bli proffs och försörja oss på hockeyn, göra pensionsavsättningar och kunna lägga undan pengar, det är jättebra. Andra länder tittar på oss för att kunna göra något liknande. Förhoppningsvis lyckas de så att vår sport kan växa.

Bästa ligan

Lönerna är så klart ingenting mot för vad en NHL-spelare tjänar, knappt ens en SHL-spelare, men inom damhockeyn rena guldet.

I Linköping tjänar hon inte mycket, enligt sportchefen Kim Martin Hasson inte ens en halvtidslön.

Men Morin tycker att SDHL är den bästa damligan i världen och det är här hon vill spela. Med lönen från amerikanska förbundet kan hon göra det.

- I Nordamerikas ligor har de det kämpigt med ekonomin och det är svårt för spelarna att fokusera på hockeyn. Här kan jag träna varje dag och spela två-tre matcher i veckan.

- Några här (i SDHL) har en lön de klarar sig på, men de kanske inte kan lägga undan pengar. Om vi kan fortsätta bygga ligan så kanske det blir möjligt en dag, säger Morin som hoppas få följa upp OS-guldet med ett SM-guld.

En fingervisning om hur hennes Linköping står sig mot regerande mästarlaget Luleå kommer redan i premiären på fredag då lagen möts.