Oskarshamn firar vinsten efter Joakim Thelins 5–4-mål i förlängningen mot Timrå.

Oskarshamn vägrar ge upp SHL-drömmen

Timrå anlände med möjlighet att förnya sitt SHL-kontrakt. Men utmanaren vägrade att ge sig. Oskarshamn vann med 5–4 efter förlängning vilket tvingar fram en sjunde och direkt avgörande match.

|

Timrå såg inledningsvis ut att vara stärkta av segern senast. Men halvvägs in i den första perioden blixtrade Oskarshamn till med två snabba mål, det första efter en omställning och det andra i powerplay. Det gick 2.17 mellan målen och vid båda tillfällena var rutinerade Joakim Hillding siste spelare på pucken.

Den andra perioden böljade fram och tillbaka. Efter mål av Oskarshamns Nicklas Heinerö samt Timrås Anton Wedin och Rickard Palmberg stod det 3–2 till hemmalaget efter 40 minuters spel.

När Joakim Thelin åkte igenom och gjorde Oskarshamns fjärde mål för aftonen såg det ljust ut för smålänningarnas del.

Timrå kom igen

Men ännu en gång hämtade Timrå upp ett underläge i den här matchserien. Hampus Larsson reducerade och med bara 53 sekunder kvar av perioden kvitterade Emil Berglund. Det blev ännu en dramatisk förlängning lagen emellan.

- Jag tycker inte att det skulle behövt gå till sudden i dag, säger Oskarshamns tränare Håkan Åhlund.

Men ingenting ser ut att bekymra Oskarshamn just nu.

- Vi skakar av oss och går ut och kör, säger Åhlund.

6.06 in i förlängningen klev Joakim Thelin fram som Oskarshamns hjälte.

- Bara glädje, vi skulle bara vinna, säger Thelin.

Dessförinnan hade Timrå inlett förlängningen med att spela powerplay och varit ett par centimeter från att förnya sitt SHL-kontrakt.

- Det är små marginaler, konstaterar Håkan Åhlund.

Avgörandet stundar

På måndag kväll kommer en enda ishockeymatch att avgöra vilket av lagen Timrå och Oskarshamn som spelar i SHL kommande säsong.

- Jag vet sedan min tid som spelare hur det är att vara i deras läge, säger Håkan Åhlund och tänker på skillnaden mellan att riskera att åka ur en serie kontra att ha möjlighet till en överraskande uppflyttning.

- Nu finns det ingen återvändo, något lag kommer att stå där med uppsträckta armar på måndag kväll. Jag känner att vi har ett gyllene läge, fortsätter Åhlund.

Joakim Thelin tänker tillbaka på den allsvenska finalen, mot AIK, då Oskarshamn vann den direkt avgörande matchen på bortaplan.

- Det ska upprepa sig, vi ska åka upp och ge dem en riktigt tuff match, säger han.