Lennart Johansson är död. Han blev 89 år gammal och dog efter en kort tids sjukdom. Arkivbild.
Lennart Johansson är död. Han blev 89 år gammal och dog efter en kort tids sjukdom. Arkivbild.

"Otroligt respekterad i fotbollsvärlden"

En av svensk fotbolls största är död. Den tidigare Uefa-ordföranden – "arkitekten bakom Champions League" – Lennart Johansson har avlidit.

ANNONS
|

Lennart Johansson avled i går kväll efter en kort tids sjukdom, 89 år gammal. Han följde fotbollen in i det sista och var på plats i Baku för Europa League-finalen mellan Chelsea och Arsenal för en vecka sedan.

För Expressen berättar dottern, Eva Jansson, att han planerade att även vara på plats när Champions League-finalen avgjordes i Madrid i helgen. Men Lennart Johansson blev dålig och reste i stället hem till Sverige.

- Han fick ett väldigt bra slut på sitt liv. Han var med Uefa in i det sista, och hade tänkt gå på landskampen (mot Malta på fredag). Han sade jämt att han ville dö på sin post och inte bo på något hem, och det fick han göra, säger hon till tidningen och tillägger:

ANNONS

- Det är klart att det blir jobbigt för oss nära när det går så fort, men för hans del så var han aktiv in i det sista. Han hade inte kunnat få ett bättre slut.

"Oerhört ledsen"

Under sin långa karriär inom fotbollen var han bland annat ordförande i Svenska fotbollförbundet (SvFF), ordförande för Europeiska fotbollsförbundet (Uefa), samt vice ordförande för Internationella fotbollsförbundet (Fifa).

Han kandiderade även till posten som Fifa-ordförande 1998, men förlorade ett omstritt val i Paris till Sepp Blatter.

- Det är klart att man blir oerhört ledsen och bedrövad när man får detta besked. En nära vän och kamrat har lämnat oss. Vi träffades regelbundet i samband med våra matcher, säger SvFF:s nuvarande ordförande Karl-Erik Nilsson till TT.

"Bedrövligt och ledsamt"

TT: Vad har han betytt för svensk fotboll?

- Det finns ingen svensk fotbollsledare med sådan internationell status. Han var otroligt respekterad i fotbollsvärlden. På något sätt är det ödets ironi att det här händer i anslutning till Fifa-kongressen (i Paris) och att hela fotbollsvärlden blir först att få veta. Det är bedrövligt och ledsamt, men samtidigt fint att kongressen nu får informationen i första hand och att hela fotbollsvärlden får en chans att hedra honom, säger Nilsson.

ANNONS

En förebild

Internationella fotbollförbundets ordförande Gianni Infantino säger att han är "förkrossad av nyheten om att Lennart Johansson avlidit".

"Han var en vän och en ovärderlig källa till kunskap och inspiration. Jag kommer alltid att vara tacksam för att han var Uefas ordförande när jag kom in i organisationen år 2000. Sedan dess har Lennart alltid varit en förebild med sin professionalism och, ännu viktigare, medmänsklighet", säger Infantino på Fifas webbplats.

Lennart Johanssons internationellt sett största eftermäle blev när den forna Europacupen 1992 tog en ny skepnad i och med bytet till nuvarande Champions League. Något som nuvarande Uefa-presidenten Aleksander Ceferin lyfter fram:

"Han var en dedikerad älskare och tjänare av fotbollen. Han kommer att bli ihågkommen som en visionär, en ledare och som arkitekten bakom Uefa Champions League. Fotbollsvärlden kommer alltid vara tacksam gentemot honom för allt som han har uppnått i det här vackra spelet", säger Ceferin i ett pressmeddelande från Uefa.

Förknippad med AIK

Lennart Johansson var ordförande i AIK mellan 1967 och 1980, och var sedan 1999 hedersordförande. När Solnaklubben vann SM-guld på Guldfågeln arena i Kalmar i höstas, fanns Lennart Johansson på plats och fick se spelarna lyfta pokalen som bär hans namn.

"AIK Fotbolls tankar går till Lennarts anhöriga och vänner. Vi ber samtliga att respektera alla berörda och ge dem möjlighet att sörja i fred", skriver klubben på sin webbplats.

ANNONS
TT
Fakta: Lennart Johansson

Född: 5 november 1929 i Bromma.

Död: 4 juni 2019.

Poster som idrottsledare:

Ordförande i AIK 1967–1980.

Ordförande i Föreningen svensk elitfotboll 1978–1984.

Ordförande i Svenska Fotbollförbundet 1985–1990.

Ordförande i Europeiska fotbollsförbundet, Uefa 1990–2007.

Övrigt: En av svensk fotbolls främsta företrädare på den internationella scenen. Kandiderade till posten som ordförande i det Internationella fotbollsförbundet, Fifa, 1998 men förlorade omröstningen mot Sepp Blatter. Omgående framkom uppgifter om att den avgående ordförande João Havelange låg bakom röstköp för att Blatter skulle bli vald. Sedan 2001 bär den allsvenska mästarpokalen hans namn.

Källor: TT, Aftonbladet, Dagens Nyheter, Föreningen svensk elitfotboll.

ANNONS