De svenska spelarna på planen efter slutsignalen.

Oväntat Sverige förlorade – nu väntar Kanada

Sverige chockade USA med startelvan, men resultatet chockade ingen. USA vann gruppfinalen i fotbolls-VM med 2–0 och nu väntar Kanada för Sverige.

|

Nog för att Peter Gerhardsson var på finurligt humör under presskonferensen dagen före matchen mot regerande världsmästaren USA. Men att den svenska förbundskaptenen skulle leka hela havet stormar med startelvan var nog ingen beredd på.

Trots, eller kanske på grund av, att matchen i Le Havre gällde segern i gruppF, valde Gerhardsson att byta ut sju spelare från senast mot Thailand. Om bytena berodde på oviljan att vinna gruppen, och därigenom tvingas möta Frankrike i en eventuell kvartsfinal, vet vi inte. Men in kom mästerskapsdebutanter som Nathalie Björn och Julia Zigiotti Olme, och på bänken stannade vanligtvis givna startspelare som Magdalena Eriksson, Nilla Fischer, Elin Rubensson, Hanna Glas och Fridolina Rolfö.

- Det var väl den absolut svåraste laguttagningen som vi har gjort och jag har full förståelse för om till och med min fru inte förstod vad vi höll på med, säger Peter Gerhardsson på presskonferensen.

VM:s snabbaste

När USA samtidigt ställde fram sitt allra bästa – undantaget Julie Ertz som var småskadad – anade man vad som komma skulle.

Det tog tre minuter.

En hörna från vänster passerade Zigiotti Olme vid den första stolpen och Lindsey Horan fick öppet mål från 30 centimeter: VM:s snabbaste mål hittills och 1–0 till USA.

Den amerikanska anstormningen under matchens inledande kvart var massiv. Men det orutinerade svenska laget stod starkt emot kavalkaden av individuell skicklighet: Alex Morgan, Megan Rapinoe, Tobin Heath och en alldeles briljant Rose Lavelle.

USA dominerade och skapade mycket, men Sverige stack upp ibland. Med lite tur hade en av Sofia Jakobssons alla kontringslöpningar, inte sällan i samarbete med Kosovare Asllani, kunnat ge en svensk kvittering.

Några fler mål blev det inte under halvleken. Nästa kom i stället kort efter paus.

Oturlig touch

Efter en misstänkt offside på Carli Lloyd – situationen friades till slut efter VAR-granskning – hamnade bollen hos Tobin Heath till höger i straffområdet. Heath utmanade Jonna Andersson och slog in bollen mot mål. Var det ett skott eller inlägg? Oklart, men bollen gick via Anderssons ben i en båge över den svenska målvakten Hedvig Lindahl som maktlös fick se 2–0 bli ett faktum.

För att öka på den offensiva kraften bytte Sverige in både Fridolina Rolfö och Hanna Glas i den andra halvleken. Men mot ett stjärnspäckat USA fanns inget att göra.

Frågan är om det var själva tanken från Peter Gerhardsson?

- Det är många saker man väger in. Vi vet att vi är vidare, vi vet vilka som är 100 procent redo och vi vet att vi har en åttondelsfinal på måndag som är den absolut viktigaste, säger Gerhardsson.

I och med förlusten slutade Sverige tvåa i gruppF och möter nu Kanada, tvåa i gruppE, i åttondelsfinal på måndag i Paris. Det gör också att Sverige slipper Spanien, som har fått tre dagars extra vila efter sin sista gruppspelsmatch, i åttondelen. Och kanske än viktigare: Sverige slipper guldfavoriten, hemmanationen Frankrike, i en eventuell kvartsfinal.

Le Havre, TT:s utsände