Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

Sveriges Maja Dahlqvist blev tvåa efter ryska Julia Belorukova i sprintpremiären i Ruka. Ida Ingemarsdotter, i bakgrunden, blev trea.

Oväntad svensk duo på pallen i Ruka

Stina Nilsson föll pladask och Hanna Falk försvann tidigt. Men trots favoritfallen blev det en svensk succéstart i lördagens världscupsprint. Maja Dahlqvist blev tvåa och Ida Ingemarsdotter trea.

Sveriges längdlandslag ser ut att ha en mycket stark uppställning på damsidan i sprint den här säsongen. Världscuppremiären i finländska Ruka gav övriga nationer någonting att tänka på.

Alla sex svenska åkare gick vidare från kvalet, fem av sex gick till semifinal och tre gick till final. Och två nådde pallen. Men det var inte de väntade.

"De bästa var med"

Maja Dahlqvist slutade tvåa bakom ryskan Julia Belorukova, som tog sin första individuella seger i världscupen. Det var 24-åriga Dahlqvists andra pallplats individuellt efter att hon också blev tvåa i Dresden förra vintern.

- Men nu var alla de bästa med, det var de kanske inte den gången. Det här var väldigt kul, säger Maja Dahlqvist.

Redan förra helgen imponerade Dahlqvist, som ingår i det svenska B-landslaget, när hon kom tvåa bakom Hanna Falk i Sverigepremiären. Nu har hon också tagit ett tydligare kliv in i världseliten.

- Jag har blivit bättre på att åka klassiskt i sommar, jag känner mig mer trygg i den tekniken. Jag var bra i sista backen och på upploppet nu. Förr om åren har jag kanske mer trampat luft.

Första på tre år

Den höga kvaliteten på de svenska sprintåkarna har betytt mycket för Dahlqvists egen utveckling, säger hon.

- Det är jättebra. När vi har tränat med A-laget i år så har vi fått kvitton på vägen, man har blivit mer trygg i det man gör. Om man hänger med Stina (Nilsson) eller Hanna (Falk) på ett pass så är man nog ganska bra, säger Maja Dahlqvist.

Bakom Dahlqvist spurtade Ida Ingemarsdotter förbi norskan Maiken Caspersen Falla för att ta sin första individuella pallplats på nästan tre år.

- Jag vet att jag kan stå på pallen, men det är skönt att bevisa det också. Speciellt när man börjar bli ifrågasatt, så är det väl alltid skönt att bevisa att man kan åka fort, säger Ida Ingemarsdotter.

TT: Känner du dig ifrågasatt?

- Nej, egentligen inte. Men det är bara att man vill vara där framme, så är ju alla.

Lundgren imponerade

Anna Dyvik gick också till semifinal, liksom 20-åriga talangen Moa Lundgren. Den senare imponerade stort när hon vann sin kvartsfinal.

- Det gick jättebra, verkligen. Dagen har varit magisk. Jag är jättenöjd med min semifinalplats, säger Moa Lundgren, som tog i från tårna när hon skulle svara på frågan om hur roligt det var att köra världscup.

- På en skala 1–100 så var det väl kanske 500.

Både Moa Lundgren och Maja Dahlqvist, som båda är utanför A-landslaget, lär ha stärkt sina chanser att få köra nästa världscuptävling, i Lillehammer nästa vecka.

- Vi släpper laget på måndag, men det kan väl många räkna ut, det är ju bra resultat. Sedan får vi se hur det blir.

Den enda svenska besvikelsen var Hanna Falk, som imponerade stort förra helgen men som nu åkte ut i en tuff kvartsfinal.

- Jag fick inte till det här i år heller, säger Hanna Falk.

- Jag får inte fast skidorna så jag drar upp axlarna och då blir jag som Gollum ("Sagan om Ringen"-figur, reds. anm). Jag vet inte om Gollum är bra på att åka skidor men jag kände mig inte jättebra i alla fall. Så det sket sig.