Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Artemij Panarin. Arkivbild. Bild: Rick Scuteri

Panarins hårda kritik mot Putin

Artemij Panarin har bytt sida i dubbel bemärkelse.
Columbus har blivit New York Rangers – och politiskt tar han nu med all önskvärd tydlighet avstånd från Vladimir Putin.
Jag tror att han inte längre kan skilja på rätt och fel, säger den 27-årige ishockeystjärnan.

Tidigare i sommar lämnade NHL-stjärnan Artemij Panarin Columbus och anslöt till New York Rangers som kontraktslös spelare, så kallad free agent. Med ett sjuårskontrakt värt 760 miljoner kronor blev han i och med flytten Rysslands mest välbetalde idrottare.

Och just Ryssland och landets politiska situation är ett ämne som Panarin inte har något emot att lufta sina tankar kring.

I en intervju med ryska webbplatsen Sports.ru säger han bland annat att landets president Vladimir Putin under sitt 20-åriga styre har gjort landet "laglöst", inskränkt mänskliga rättigheter och med sin tv-propaganda skapat en spricka mellan Ryssland och resten av världen.

"Finns bättre människor"

Därmed går spelaren i bräschen som en av få ryska idrottare som offentligt kritiserat Putin.

-Misstaget vårt land gör är att vi behandlar honom som en supermänniska. Ingen tror att det finns någon som är bättre än Vladimir Vladimirovitj (Putins för- och mellannamn). Men det är bara skitsnack. Det finns definitivt bättre människor, säger Panarin.

27-åringen, som växte upp i Uralbergen, tillägger att han tidigare har stöttat Putins regering men att han nu har bytt sida. Det är dags att avgå, påpekar han nu i stället.

"Finns ingen yttrandefrihet"

-Jag tror att han inte längre kan skilja på rätt och fel, säger Panarin och tillägger:

-Det finns ingen yttrandefrihet. Ingen kan säga någonting.

Putin genomgår för tillfället sin fjärde mandatperiod som utgår 2024. Presidenten har dock insinuerat att han inte har några planer på att lämna politiken.

Rättelse: I en tidigare version angavs i ingressen att Panarin bytt New York Rangers mot Columbus. Rätt är att "Columbus har blivit New York Rangers".