Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Handbollsprofilen Per Johansson från Uddevalla är kritisk mot att enbart kvinnliga domarpar ska döma i damernas EM.  Bild: DANIEL STILLER
Handbollsprofilen Per Johansson från Uddevalla är kritisk mot att enbart kvinnliga domarpar ska döma i damernas EM. Bild: DANIEL STILLER

Per Johansson: ”Fullständigt förödande för damhandbollen”

Enbart kvinnor ska döma i damernas handbolls-EM. Ett felbeslut tycker handbollsprofilen Per Johansson från Uddevalla.
– Det är fullständigt förödande för damhandbollen, säger Johansson till Aftonbladet.

Den här veckan startar handbolls-EM i Danmark. För första gången någonsin kommer bara kvinnor att döma matcherna.

Ett totalt felbeslut, enligt handbollsprofilen Per Johansson från Uddevalla som varit förbundskapten för såväl Sverige som Montenegro.

– Det är fullständigt förödande för damhandbollen. Det här är ingen jämställdhet, inte för fem öre, utan jämställdhet är att de som är bäst lämpade dömer. Spelarna vill ha de bästa. Det får man inte om man bara har kvinnliga domarpar, säger Johansson till Aftonbladet.

”Sorgligt och slår helt fel”

Johansson betonar att det finns några riktigt bra kvinnliga domarpar som är lämpade att döma såväl herrar som damer. Men sett till en hel turnering riskerar nivån att bli för låg i vissa matcher, enligt Johansson.

– Det här är svåra matcher också för toppdomarna. Jag tycker det är sorgligt och slår helt fel. Det är ett nedvärderande sätt att hantera tjejernas verksamhet. De vill ha de bästa rättskiparna och det får de inte.

Även den svenska stjärnan Jamina Roberts är kritisk. Vänsternian säger till Aftonbladet att domarna ska väljas baserat på prestation och kunskap i stället för kön och att detta bör gälla för både dam- och herrmästerskap.