Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Isac Lundeström strålar efter att ha spräckt sin målnolla.

Planen sprack – men drömmen blev sann

Planen var att han skulle åka över några veckor till Anaheims försäsongsläger och sedan återvända hem till Luleå och SHL. Men planen sprack – och blev till något mycket bättre.

När den svenske nyckelcentern drar till med ”ganska mycket” är det knappast någon överdrift.

Han har spelat 15 NHL-matcher under hösten och tagit steg som knappast någon hade anat att han skulle ta redan nu som junior.

Isac Lundeström har till och med överraskat sig själv.

- Ja, men absolut. Jag åkte över och trodde inte att jag skulle vara kvar allt för länge. Jag skulle vara på rookielägret och kanske få någon match med NHL-laget under den riktiga campen. Sedan skulle jag tillbaka till Luleå. Men jag fick mycket beröm av coacherna och det har flutit på bra, säger han.

"En barndomsdröm"

När tonåringen från Malmberget gjorde NHL-debut i oktober mot Detroit blev han den tredje yngsta debutanten i Anaheims historia, 18 år och 11 månader gammal.

- Det var en barndomsdröm som gick i uppfyllelse. Att få spela med självaste Ryan Getzlaf (två OS-guld och en Stanley Cup-titel) och så där, det var coolt. Men när man väl är där så tänker man inte så mycket på det. Men i början…det var ganska mäktigt att få vara runt de personerna som Rakell, Lindholm och Silfverberg som har hjälpt mig, säger han.

Det blev två assist på 15 matcher och när ett skadeskjutet Anaheim blev ordinarie skickades Lundeström till farmarlaget San Diego där det blivit sex assist på tolv matcher.

Det öppnade också dörren för JVM-spel. Något som landslaget tackar för.

Spräckte nollan

Det enda som gäckat Lundeström under hösten är målskyttet. Men där spräckte han nollan i segermatchen mot Slovakien när han fastställde 5–2.

- Det är skönt att det släpper, bra för självförtroendet, alla vill ju göra mål så klart. Senast var med Luleå i en träningsmatch i Schweiz. Fast man kanske hellre passar så är det skönt att man lyckas hänga dit den själv. Vi får hoppas att det fortsätter så att man kan bidra lite mer med sådant, säger Lundeström som gjort ett mål och två assist på de två första matcherna i JVM.

Efter två raka segrar väntar USA i något av en gruppfinal natten till söndag svensk tid. Vid seger där tar Juniorkronorna ett stort steg mot gruppseger.

- Nu är vi klara för kvartsfinal, men det gäller att vi klättrar uppåt i tabellen så att vi får en lättare kvartsfinal. Det är det vi jobbar för nu, säger Lundeström.

Körkortet fick vänta

Han var med i fjolårets JVM där det blev svenskt silver efter finalförlust mot Kanada. Då besegrades USA i semifinal.

- Det kommer att bli en tuff match, de kommer att komma ut mer laddade än mot Slovakien. De hade det lite struligt där. Det blir absolut en värdemätare för oss, säger Lundeström om USA som vann med knappa 2–1 i premiären över Slovakien.

Hans framgångsrika höst i Nordamerika har bara ett minus med sig.

Vägen till NHL blev kortare än väntat – men den till körkortet krokigare. Han var i stort sett redo för uppkörning när han åkte över till USA.

- Det får jag fixa när jag kommer hem, säger han.