Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Bohusläningen
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Andreas Nilsson vill se ett bättre svenskt anfallsspel framöver. Bild: Johan Nilsson/TT
Andreas Nilsson vill se ett bättre svenskt anfallsspel framöver. Bild: Johan Nilsson/TT

Poänglöst Sverige hoppas hitta spelet i Malmö

Poänglöst men hoppfullt.
Så kan det svenska handbollslandslaget beskrivas inför mellanrundan i EM.
– Vi måste snäppa upp vårt spel ganska rejält, säger Andreas Nilsson.

EM-tåget rullar vidare för Blågult. På onsdagsförmiddagen gjorde laget resan från Göteborg till Malmö, som förhoppningsvis inte ska bli slutstationen för EM-äventyret. Fyra matcher väntar under den närmaste veckan – och hoppet om att nästa torsdag få resa vidare till medaljmatcherna i Stockholm lever i allra högsta grad.

Det finns därför ingen poäng med att älta att Sverige, på grund av den överraskande förlusten mot Slovenien i söndags, saknar just poäng inför mellanrundan.

– Det känns skönt att vara här, ett av delmålen var ju att komma hit och slåss om de två semifinalplatserna från den här gruppen, säger Andreas "Stycket" Nilsson.

– Såklart är vi besvikna över att vi inte har två poäng med oss, och att vi inte har kunnat spela bättre och ha ett bättre "flow" i anfallsspelet. Samtidigt har vi haft skador som har ställt till det lite för oss, som med vår vänsterhänta Albin (Lagergren), och vi har inte riktigt fått ihop laget. Ändå har vi vunnit två av tre matcher, så det är ju inte en fullständig katastrof. Men vi måste snäppa upp vårt spel ganska rejält om vi ska ha en chans.

Portugal nästa

Sverige inleder spelet i mellanrundan på fredag mot Portugal, ett annat lag som kommer till Malmö med noll poäng efter att ha förlorat sin gruppfinal mot Norge. Portugal slog tidigare i EM stormakten Frankrike för att ta sig vidare i turneringen, vilket var en stor överraskning för många – men inte för Andreas Nilsson. Den svenska linjebjässen mötte ungefär halva det portugisiska landslaget så sent som i höstas, när hans ungerska klubb Veszprém slog Porto i Champions League.

– Jag höjde ett varningens finger för Portugal inför EM. Jag har mött både Porto och Benfica och Sporting och där finns många bra spelare. Det är en handbollsnation som har växt de senaste åren och blivit mycket, mycket bättre. De blir sjukt svåra och de är väldigt fysiskt redo, stora och hårda att möta.

I egna händer

Sverige har fortfarande allt i egna händer inför mellanrundan. I värsta fall krävs det idel segrar för att nå EM-semifinal, men det kan också räcka med att vinna tre av fyra fajter för att ta sig vidare.

– Sex poäng räckte ju 2018 (när Sverige till slut tog EM-silver). Det beror på vad motståndarna gör och vilka som tar poäng mot varandra, säger förbundskapten Kristján Andrésson.

– Det kan ju bli en sådan här grupp där alla slår alla. Vi vill göra bra saker i det här EM:et och har en första möjlighet att knipa två poäng först och främst mot Portugal.

Carl Göransson/TT

Sverige tar med sig resultatet från förlusten mot Slovenien och ska spela fyra matcher i mellanrundan i Malmö.

Fredag 17 januari: Portugal (20.30).

Söndag 19 januari: Norge (18.30).

Tisdag 21 januari: Ungern (20.30).

Onsdag 22 januari: Island (20.30).