Martin Ponsiluoma blev sexa i Holmenkollen.
Martin Ponsiluoma blev sexa i Holmenkollen. Bild: Terje Bendiksby/NTB/TT

Ponsiluoma sköt bort sig – Bø vann på nytt

Martin Ponsiluoma sköt bort sig tidigt när masstarten över 15 kilometer avgjordes i Holmenkollen. I säsongens sista världscuptävling i skidskytte slutade svensken sexa.
– Det är en fin avslutning, säger Ponsiluoma i SVT.

ANNONS

Det dröjde inte länge innan klungan sprack. Två kilometer in drog Norges Johannes Thingnes Bø och Martin Ponsiluoma ifrån övriga konkurrenter. Duon kom ensamma till skjutvallen – och bommade var sitt skott och åkte på en straffrunda.

Ponsiluoma, som tog VM-silver på distansen i Oberhof i februari, hade det fortsatt kämpigt och i det andra skyttet blev det ytterligare två bom. Därmed var en pallplats borta. Men ute i spåret var 27-åringen snabb, vilket gjorde att han kunde säkra en sjätteplats i säsongens sista tävling. Jesper Nelin slutade på en 15:e-plats.

Dubbelt norskt på pallen

– Det var synd. Han han borde ha skjutit bättre, det fanns ingen anledning till att bomma två skott, säger Sveriges skyttetränare Jean-Marc Chabloz i SVT om Ponsiluomas insats.

ANNONS

I norska Holmenkollen blev det dubbelt norskt på pallen. Johannes Thingnes Bø stod som vinnare. Söndagens seger var hans 19:e den här säsongen. Schweizaren Niklas Hartweg slutade tvåa, 26 sekunder efter och tredjeplatsen gick till Vetle Sjåstad Christiansen, 35 sekunder bakom Bø. Christiansen kunde i och med pallplatsen säkra segern i masstartscupen. Sedan tidigare hade norrmannen säkrat distanscupen.

"Ponsi" femma i totalen

Den svenske landslagstränaren Johannes Lukas är nöjd med säsongen som helhet:

– Överlag en väldigt bra säsong där VM sticker ut. Men det finns ytterligare steg att ta. Vi har saker att utveckla, säger han i SVT.

När den långa och intensiva säsongen nu sammanfattas kan Martin Ponsiluoma konstatera att han slutar femma i den totala världscupen.

– Det är en fin avslutning och jag kan inte vara missnöjd. Det är någon helg där jag inte har presterat, men annars har jag känt mig stark där jag även har haft en bra lägstanivå.

ANNONS