Martin Ponsiluoma får en grattiskram efter sin succé i Kontiolax.
Martin Ponsiluoma får en grattiskram efter sin succé i Kontiolax. Bild: Anders Wiklund/TT

Ponsiluoma vann premiären: "Slår väldigt högt"

Nio bom i Sverigepremiären, bara en bom i världscuppremiären och för första gången står Martin Ponsiluoma som vinnare i ett enskilt världscuplopp.
– Jag är otroligt nöjd, det här slår väldigt högt, säger han om segern i finländska Kontiolax.

ANNONS

27-åringen har OS-silver i masstart och VM-guld i sprint, den senare räknades också in i världscupen.

Nu står han överst på pallen i ett enskilt världscuplopp – dessutom i ett distanslopp.

– Jag skulle nog säga att det här är mitt bästa distanslopp. Det är heller inte varje dag man får chansen att vinna en distans, det är väldigt få lopp på en säsong. Och det är en distans som inte passar mig bäst egentligen, så jag är jätteglad för det här, säger han nöjt.

– Att nu få starta med gul nummerlapp (världscupledare), det är otroligt häftigt.

Ponsiluoma vann med 37 sekunder före schweizaren Niklas Hartweg och 59,3 sekunder före David Zobel, Tyskland. Båda sköt fullt.

ANNONS

Svajigt skytte

Att distanslopp egentligen inte passar Ponsiluoma har med hans svajiga skytte att göra. Det läggs på en straffminut för varje bom på distansen, vilket gör att bommar blir väldigt kostsamma.

Han säger att det är tråkigt att det alltid skrivs om hans sämre skytte.

– Åkningen har varit otroligt bra i många år nu. Men jag förtjänar kritiken också, skyttet har ibland inte varit bra. Men har jag dagen vet jag att jag kan stå högst upp.

Stort kliv

Landslagets skyttetränare Jean-Marc Chabloz säger till TT att Ponsiluoma är den som tagit det största klivet skyttemässigt under sommaren.

– Han har knappt gjort ett dåligt pass. Han har förbättrat sin lägstanivå, säger Chabloz.

Ponsiluoma förklarar:

– Det har handlat om att att göra varje skytteserie bra och inte bara komma till träningspass och slänga iväg skott. Varje skott ska ha en betydelse. Att försöka hålla bra kvalité hela tiden, det är väl det som är nyckeln skulle jag säga.

Sebastian Samuelsson kom femma, Jesper Nelin slutade 14:e och Peppe Femling på 21:a plats.

– Det var en väldigt bra laginsats. Alla håller sig till planen som vi lagt upp. De var inte passiva, men hade bra huvud ute i spåret och satsade på vallen – det har gett resultat. Så jag är nöjd, säger landslagstränaren Johannes Lukas.

ANNONS

Hoppas på stafettframgång

Samuelsson, världscuptrea förra säsongen, hade liksom Ponsiluoma en bom.

– Jag är nöjd med loppet, man ser många stora kanoner som inte gör det superbra idag så med tanke på det var det väldigt bra, säger Samuelsson.

– Martin var otroligt imponerande, han åker bra och har 19 träff. Det är bara att gratulera till en fantastisk start på säsongen.

Herrarna får nu en vilodag inför torsdagens stafetter. Med tanke på fyra svenskar bland de 21 bästa kan stafetten bli en bra historia.

– Jag hoppas det, vi fick inte riktigt de stafettresultat som vi hoppats på förra säsongen. Hoppas vi kan göra det bra den här vintern, säger Ponsiluoma.

Fakta: Martin Ponsiluoma

Född: den 8 september 1995 i Östersund.

Bor: Östersund.

Klubb: Tullus.

Främsta meriter: OS-silver i masstart 2022. VM-guld i sprint, silver i stafett och brons i mixedstafett på VM 2021, två världscupsegrar.

ANNONS