Pontus Andreasson – från doldis till SM-finalist

För tre år sedan var Pontus Andreasson i hockeyettan. För ett år sedan i allsvenskan. I dag var svensk hockeys nya stjärnskott nära att vinna SM-guld med Luleå – men Färjestad drog det längsta strået i den avgörande matchen. Vägen till toppen har gått snabbt för grabben från Munkedal och här är delar av det senaste årets raketresa.

ANNONS
usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökSuperlokaltclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Redan i mars 2021 uppgavs det att hockeyspelaren Pontus Andreasson från Munkedal skulle vara klar för spel i SHL. Efter en stark säsong i allsvenskan med Björklöven skrev Expressen att 22-åringen skulle vara överens med Luleå – om inte ”Löven” tog steget upp.

LÄS MER:Uppgifter: Pontus Andreasson klar för SHL – oavsett

I maj bekräfades uppgifterna när Luleå offentliggjorde övergången. Parterna hade skrivit på ett avtal över två säsonger.

– Det känns fantastiskt kul att nu få chansen att gå upp en steg i nivå och att få göra det tillsammans med Luleå Hockey som är en av de verkliga toppklubbarna i SHL, sa en nöjd Pontus Andreasson till Luleås hemsida.

ANNONS

LÄS MER:Bekräftat: Pontus Andreasson klar för Luleå

Under sommaren var Andreasson hemma i Munkedal och Bohusläningen träffade honom i Skogsvallen – där han en gång tog sina första skär i moderklubben. Tillsammans med andra MBK-fostrade spelare deltog han i en hemvändarmatch.

– Utan Munkedal hade jag aldrig tagit mig dit jag är i dag. Det hade inte varit möjligt. Jag hade en jättebra tid där och är tacksam för att allt som klubben har gjort för mig och min utveckling, berättade han i juli.

Målet med debutsäsongen i SHL var satt på en rimlig nivå.

– Jag vill ta en plats i laget och fortsätta utvecklas. Det är snäppet högre än i Björklöven och en rolig utmaning.

LÄS MER:Efter succéåret – nu är Pontus Andreasson redo för SHL

Under starten av SHL-säsongen tog den nyblivne 23-åringen för sig mer och mer. I åttonde omgången kom första poängen och den 14 oktober kom första målet borta mot Djurgården.

När Pontus Andreasson spelades tillsammans med Linus Omark och Juhani Tyrväinen började poängen att trilla in i snabbare takt. Två plus ett mot Färjestad i mellandagarna och ett hattrick mot Leksand i februari var bekräftelser på hans talang.

– Första säsongen tänkte jag se och lära, ta en plats och spela några minuter här och där. Men allt har klaffat och det har gått förvånansvärt bra, bättre än förväntat, sa Andreasson till Bohusläningen i början av mars.

ANNONS

– Jag har börjat skjuta lite mer och har fantastiska passningsläggare. Omark och Tyrväinen har serverat mig mycket och då är det i princip bara att skjuta. Det har funkat bra och vi har hittat en bra kemi mellan varandra. Jag tänker inte så mycket utan känner bara ett bra självförtroende, fortsatte han.

LÄS MER:Pontus Andreasson är hetast i hockeyligan: ”Bara att njuta”

Framgångssagan fortsatte och i april skrev Sportbladet att NHL-klubben Detroit Red Wings var överens med Luleås stjärnskott.

– Det känns sjukt kul att det finns ett intresse men det är tufft och ett stort steg att ta. Alla har det som dröm när man är liten och jag har det fortfarande. Det är den bästa ligan i världen och det kommer absolut att bli tufft men finns chansen så kommer jag att försöka ta den, sa Pontus Andreasson till Bohusläningen den sjunde april.

LÄS MER:Pontus Andreasson gläds åt NHL-intresset: ”Alla har det som dröm”

SM-slutspelet startade med ett hattrick från Andreassons klubba och han fortsatte på den vägen i kvartsfinalerna mot Örebro. Sju mål på fem matcher gav eko i medierna och intervjuförfrågningarna stod på rad. Inför semifinalerna mot tidigare klubben Frölunda fick han berätta om den långa vägen till hockeyns finrum.

– Man har harvat på lite och tyckte kanske inte det var lika kul då, att jobba och spela hockey i ettan. Då kanske man inte trodde att man skulle ta klivet, sa han i mitten av april.

ANNONS

LÄS MER:Då elektriker – nu hetast i SM-slutspelet

Luleå slog ut Frölunda och norrbottningarna tog sig till final. Snart blev det klart med hans NHL-kontrakt där Elmer Söderblom och Simon Edvinsson från Frölunda också ska till Detroit Red Wings.

– Det är kul att det är lite Göteborg över Detroit. Jag är så jäkla dålig på engelska, så det blir bra att ha någon som hjälper till lite, erkände Pontus Andreasson.

LÄS MER:Målkungens rädsla – att prata engelska i NHL

Den 12 maj fick Andreasson och hela Hockeysverige summera säsongen och SM-slutspelet. Färjestad var starkast och fick lyfta Le Mat-pokalen på Luleås hemmais efter den sjunde och avgörande SM-finalen.

Vi backar bandet en sista gång och citerar Munkedals senaste hockeystjärna igen. För två månader sedan hade han ett tydligt mål:

– Vi siktar så högt som möjligt i serien och sedan är målet att ta SM-guld. Det är dit vi vill, det vi siktar på och det vi spelar för: Att stå där med bucklan i slutet. Det vore något riktigt häftigt att få uppleva, sa Pontus Andreasson då.

Den här gången fick inte sagan det perfekta slutet.

LÄS MER:Färjestad tar SM-guld efter finalrysaren

LÄS MER:Fem skäl – därför är Färjestad mästare

ANNONS