Jamie Hopcutt jublar efter sitt 2-0-mål.

Praktskräll av Östersund mot Galatasaray

Sagan om Östersund fortsätter. Debuten i europeisk cupfotboll slutade med en dunderknall mot Galatasaray. ÖFK vann med 2–0 efter ett sent solomål av succéinhopparen Jamie Hopcutt.

|

Mitt i Galatasarays bästa period i matchen slog Östersund till i den 68:e minuten.

Ken Sema, Östersunds största hot offensivt i matchen, lyfte in bollen i straffområdet på en djupledslöpande Fouad Bachirou som skickligt hittade en fristående Saman Ghoddos. Anfallaren höll kyligt i bollen och placerade in 1-0 till vilt jubel inför 5407 åskådare på Jämtkraft Arena.

Andra halvlek dominerades av Galatasaray som fortsatte på den inslagna vägen efter Ghoddos fullträff. Aly Keita tvingades till en kvalificerad räddning på Garry Rodrigues närskott, men utöver det hade gästerna svårt att skapa målchanser.

Avbröts tillfälligt

Mitt i Galatasarays jakt på en kvittering sprang två åskådare in på plan och matchen fick avbrytas tillfälligt.

Östersund försvarade sig med nästan hela laget. Men på övertid, när ett desperat Galatasaray flyttat upp hela laget, kom en gyllene kontringschans.

Inhopparen Jamie Hopcutt, som kommit in från bänken i allsvenskan och gjort succé så många gånger, fick bollen på offensiv planhalva och snurrade upp gästernas försvar innan han placerade in 2–0.

- Det var en galen känsla när jag såg att den gick in, det är det man vill känna. Mina föräldrar hade kommit över från England, så det var kul att göra det när de var här, säger Hopcutt.

Han erkänner också att målet var ett av de viktigaste han hittills gjort i sin karriär.

- Ja det måste jag säga, absolut.

Fördelaktigt resultat

Ett kanonresultat inför returen i Istanbul om två veckor för ÖFK, som spelade i division 2 för bara sex år sedan. Om en vecka väntar retur i ett stekhett Istanbul.

- Det kommer bli dubbelt så tufft. De är väldigt bra hemma och de har många fans så det kommer bli ett högt tryck. Men vi kommer vara redo och förhoppningsvis så gör vi bra ifrån oss, säger Hopcutt.

Frågan inför matchen var om Östersund skulle klara av att spela sin passningsorienterade fotboll även mot Galatasaray. Hemmalaget fick en rivstart och gästerna fick knappt låna bollen första fem minuterna.

Galatasaray gjorde sin första tävlingsmatch för säsongen, och det under ovana former i ett kyligt Östersund med hårda vindar i vad som mer liknade svenskt höstväder, och på ett konstgräsunderlag Istanbul-klubben inte är van vid.

Lottning på fredag

Första halvlek var chansfattig. Bäst möjligheten fick Sema med ett tungt skott. Fernando Muslera släppte retur och Alhaji Gero var framme och högg, men gästerna rensade undan i sista stund.

I andra halvlek tog Galatasaray över mer och mer, men det var alltså Östersund som gjorde målen.

På fredag lottas vilket motstånd Östersund får i en eventuell tredje kvalomgång.