17 lag kom till start i allsvenskans första deltävling, men inte Sotefjorden.
17 lag kom till start i allsvenskans första deltävling, men inte Sotefjorden. Bild: Daniel Stenholm

Pressat Sotefjorden satsar allt på sista tävlingen

I år skulle topplatsen i allsvenskan försvaras och förbättras. Samtidigt väntade en chans att mäta sig mot Europas bästa – men detta är 2020 och nästan inget är som förväntat.

ANNONS
usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökSuperlokaltclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

På fem år har Hunneboklubben Sotefjordens segelsällskap gjort en framgångsrik satsning mot Sverigetoppen där internationellt meriterade seglare som Klaes Mattsson, Magnus Lundgren och Urban Lagnéus har varit ryggraden.

2019 nådde klubben tredjeplatsen i allsvenskan och målet var att förbättra den platsen ytterligare, men pandemin har kullkastat säsongen. För SFSS till den grad att klubben helt enkelt fick lämna återbud när den förkortade allsvenska säsongen inleddes den gångna helgen med tävlingar i Örnsköldsvik.

– Vi hade en bra planering, men eftersom året varit upp-och-ned och de första deltävlingarna fick ställas in har hela vår säsongsplanering fallit. Vi fick helt enkelt inte ihop ett lag till helgens deltävling, berättar Peter Johansson, lagkapten för SFSS.

ANNONS

I och med sin walk-over straffades Sotenäsklubben med 20 placeringspoäng, vilket gör att säsongens sista seglingar i Västerås om tre veckor avgör om det blir säkrat kontrakt eller kval i oktober för att hänga kvar.

– Det kommer att bli tajt, men vi kommer förstås att ställa upp med det bästa laget vi kan.

I och med fjolårets tredjeplats i den allsvenska serien var laget också klart för Champions League och laddade för en kvaltävling i Ryssland.

– Vi var ju bokade för den resan om några veckor, men det kom ett sent besked om att de valt att ställa in.

Istället öppnade det europeiska förbundet för en ersättningstävling i Tyskland nästa vecka, men SFSS:s lag missar även den.

– Det var på alldeles för kort varsel så vi tvingades att tacka nej så vi får väl se vad som händer med den platsen. Vi var var ju laddade för att åka. Det känns förstås riktigt surt när det varit ett av våra mål de senaste fem åren, säger Peter Johansson.

– Med tanke på hur det ser ut får man ta ju ta det för vad det är.

Efter tävlingen Örnsköldsvik toppas tabellen Göteborgs KSS som vann tio av 16 race. De följs av KSSS, Stockholm och Runmarö YC och med Stenungsunds SS på femte plats i serien om 18 lag.

ANNONS

– Vill vi vara säkra på att undvika kval måste vi vara med och slåss i toppen i Västerås. Det kommer att bli tajt, säger Peter Johansson.

ANNONS