Kristoffer Olsson under en Nations League-match mot Slovenien 2022. Arkivbild.
Kristoffer Olsson under en Nations League-match mot Slovenien 2022. Arkivbild. Bild: Darko Bandic/AP/TT

Professor: Kan vara svårt att ställa diagnos

Landslagsspelaren Kristoffer Olsson har vårdats i respirator i över en vecka.
Hans läkare kämpar för att ställa en diagnos, enligt besked tidigare i veckan.
– Det finns helt klart tillstånd där det kan vara väldigt svårt att hitta den omedelbara orsaken, säger Anders Svenningsson, professor i neurologi.

ANNONS

De offentliga detaljerna om Kristoffer Olssons tillstånd är få, men enligt fotbollsklubben Midtjyllands pressmeddelande från i tisdags jobbar ett läkarlag med att ställa en diagnos och sätta in rätt behandling.

Anders Svenningsson är överläkare på Danderyds sjukhus och professor i neurologi på Karolinska institutet. Han kan inte spekulera i Olssons sjukdom, men har expertis på området och kan dra principiella slutsatser om varför det kan vara svårdiagnostiserat.

– Det som kan komma akut och som drabbar unga och friska är vanligtvis inom spektrumet infektioner eller inflammationer, säger han.

Andra orsaker brukar upptäckas tidigt, enligt Svenningsson.

Många olika behandlingar

En patient som drabbats av hjärnsjukdom får tidigt genomgå flera undersökningar: magnetkamera, EEG (elektroencefalografi) och ryggvätskeanalys. Vet man då fortfarande inte vad som har hänt behandlar man mot alla behandlingsbara orsaker som kan ge upphov till den kliniska bilden, säger Svenningsson.

ANNONS

Han har själv varit med om sådana situationer.

– Då har vi haft ett hum om vilken typ av process som pågår, och det tror jag man har nu också. Man startar tidigt ett antal behandlingar som täcker de viktigaste orsakerna. Man täcker brett helt enkelt.

Det kan finnas flera förklaringar till att söva och sätta en hjärnsjuk patient i respirator, från det mest grundläggande om att hålla i gång en utslagen andningsfunktion till att underlätta terapeutisk behandling, säger han.

Väldigt ovanligt

Universitetssjukhuset i Århus har utsetts till landets bästa sjukhus av danska Dagens Medicin 14 gånger under de 15 senaste åren, och specialiserar sig bland annat på hjärnsjukdomar, skriver Expressen.

– Han är omgärdad av den bästa medicinska expertisen han kan få, säger Niels-Björn Albinus, journalist på Dagens Medicin, till tidningen.

Anders Svenningsson säger att det är extremt ovanligt att av immunologiska skäl insjukna akut i en hjärnsjukdom av den här svårighetsgraden.

– Men det förekommer.

Att vara frisk och vältränad är inget skydd mot hjärnsjukdomar.

– När det gäller hjärnan löper elitidrottare nog samma risker som alla andra egentligen. Det är slumpens nycker som spelar roll.

Anders Svenningsson, professor i neurologi.
Anders Svenningsson, professor i neurologi. Bild: Foto: Privat
ANNONS