Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Räkna inte med skrällar i VM-truppen

Förbundskaptenen Janne Andersson presenterar truppen till VM-slutspelet i Ryssland. Något att hetsa upp sig över? Egentligen inte. Såvida det inte bjuds på någon sensation, vilket det troligen inte gör.

En gång i tiden – för inte allt för länge sedan – rabblades mästerskapstrupper upp på presskonferenser på det dåvarande förbundskansliet på Råsunda. Snabbt överstökade. Frågor på det? Ja, en och annan ställdes när Olle Nordin plockade med Tomas Brolin till VM i Italien.

Och så var det inte mer med det.

Numera är trupputtagningar ett dramaturgiskt välregisserat och direktsänt tv-evenemang, men trots de lager av kosmetiska som läggs på händelsen blir den sällan spännande, snarare en bekräftelse på vad de flesta anat och trott.

Det har förstås bjudits på ett visst mått av överraskningar och oväntade inslag under åren. Erik Wahlstedts medverkan i EM-truppen 2004 var en högoddsare och att IFK Göteborgs unge mittback Kalle Svensson fick följa med till landslagets senaste VM-slutspel (2006) räknade inte många med.

Den uttagningen bjöd också på det tragikomiska inslaget när Alexander Östlund ratades och fick besked via ett sms. Den senaste rejäla knallen har tio år på nacken. Den då 36-årige Henrik Larsson fick en plats i EM-truppen utan att ha spelat i kvalet.

Så kan vi vänta oss något spännande när Janne Andersson släpper truppen på hotell Foresta på Lidingö på tisdagskvällen?

Svar: Troligen inte. Minus skadade spelare åker han med de spelare som bidrog mer eller mindre i kvalet och playoff.

Vad betyder det att kvalhjälten Jakob Johansson inte hinner bli aktuell på grund av korsbandsskadan?

Svar: Att Gustav Svensson får dra ett tyngre lass. Johansson, som han spelade i kvalet, hade varit given.

Hur många spelare tar Andersson ut?

Svar: Han får åka med 23 och har tidigare antytt att han helst ger 23 spelare klartecken direkt. Det kan bli så att han presenterar en handfull spelare som är reserver på hemmaplan och som eventuellt får medverka i något av lägren på hemmaplan.

Är det någon eller några spelare han funderat mycket kring?

Svar: Ja. Förbundskaptenen har bollat med truppen dagligen i månader. Den åttonde och sista mittfältaren har rimligen gett mest huvudbry. Ken Sema? Marcus Rohdén? Sam Larsson? Dessutom har Jiloan Hamads framfart i allsvenskan inte undgått Andersson.

Något Janne Andersson oroat sig över den senaste tiden?

Svar: Nja, han är inte den som går och har ont i magen, men mer speltid för Jimmy Durmaz, Ola Toivonen och Albin Ekdal hade han nog önskat.

Har Zlatan Ibrahimovic varit aktuell?

Svar: Nej, det var länge mycket väsen för ingenting.

Hur fördelar Andersson platserna i truppen?

Svar: Förutom de obligatoriska tre målvakterna blir det troligen åtta försvarare, åtta mittfältare och fyra anfallare.

När ska truppen anmälas till Fifa?

Svar: Senast midnatt den 4 juni.

Får Sverige byta spelare om någon går sönder efter det?

Svar: Ja, mot läkarintyg fram till 24 timmar innan Sverige spelar den första gruppspelsmatchen mot Sydkorea den 18 juni.