Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
FOKUSERAD. Rebecka Blomqvist tillbringade större delen av fjolåret som yttermittfältare. I år är tanken att hon ska längre fram i banan.

Rössötrio siktar högt med GFC

Kopparbergs Göteborg FC är yngre än någonsin, 21 år i snitt. – Det blir spännande på ett helt annat sätt, säger U-landslagsanfallaren Rebecka Blomqvist.

Hon är precis som anfallskollegan Irvina Bajramovic och Victoria Bergquist bördig från IK Rössö i Uddevalla, vilket i sig är ett imponerande faktum.

– Jag är nöjd med allt jag fått där. Jag ser nu att det finns många spelare där som ser att det går att komma hit. Rössö är en bra klubb. Jag är där och hälsar på ibland. De är så härliga, säger Rebecka Blomqvist.

För två och ett halvt år sedan hamnade hon, precis som Irvina Bajramovic, i Kopparbergs Göteborg FC efter provträning.

– De verkade gilla vad de såg där, erbjöd mig kontrakt och därifrån är det. Jag har stormtrivts från dag ett. Både med Stefan (Rehn, tränare) och Anna (Stoltze, assisterande tränare), men även med styrelsen och lagkompisar, säger Irvina Bajramovic.

Tillsammans personifierar de unga, hungriga Kopparbergs Göteborg FC.

– Det är väldigt roligt att få vara med på den här resan. Bra lagsammanhållning, god energi och fantastiska tränare. Det gäller bara att få ihop det på planen så kan det blir riktigt bra, säger Irvina Bajramovic.

Vilka är fördelarna med en så här ung trupp?

– Det är la mer typ att man har den där extraenergin. Vinnarskallar. Att vilja bli något. Den unga energin du har är nog den stora fördelen, säger hon.

Efter att bland andra Anna Ahlstrand, 36, Sara Lindén, 33, Freja Hellenberg, 26, Kathlene Fernström, 30 och Loes Geurts, 31, har lämnat klubben 25-åriga Catrine Johansson och 24-åriga Beata Kollmats lagets mest rutinerade.

Catrine Johansson är inne på sin elfte säsong.

– Det ställer stora krav på oss som varit här ett tag. Vi måste jobba ihop. De yngre behöver ta mer ansvar. Det gäller att få in ett tänk från början. Vi får inte bli bekväma, säger hon.

Irvina Bajramovic är med på detta.

– Absolut. Förra året var det väl så att de rutinerade fick ta det ansvaret. I och med att vi har tappat dem nu är det viktigt för oss unga att ta det klivet, att ta mer ansvar, säger hon.

Beskriv klivet från division 1 till damallsvenskan?

– Väldigt stort. Man har bra spelare runt omkring sig hela tiden. Visst, det var det innan också, men det här är klasspelare, landslagsspelare, unga talanger som har potential att bli hur bra som helst. Det är tempo, första touchen, spelförståelse. Det handlar om de här små millisekunderna som gör så mycket.

Rebecka Blomqvist, som spelade en hel del yttermittfältare i fjol, är i år tänkt som utpräglad forward.

– Det är ju där jag vill spela. Det blir jag jätteglad för, säger hon.

Forwardsbesättningen består av Pauline Hammarlund 22 år, Annahita Zamanian, 18 år, Irvina Bajramovic, 21 år, Rebecka Blomqvist, 19 år.

– Vi har en 94:a, en 95:a, en 97:a och en 98:a. Ser man det så är vi väldigt unga, ”Pallo” har mycket erfarenhet. ”Hito” gjorde några fantastiska inhopp förra året, ”Irre” gjorde också många bra inhopp. Det skall bli spännande, säger Rebecka Blomqvist.

Bakom ”givna” Pauline Hammarlund slåss två tidigare IK Rössöspelare om speltid.

– Vi är konkurrenter, men tycker bra om varandra och vill bara varandras bästa. Får hon spela blir jag bara glad. Jag tror att det är tvärtom också, säger Irvina Bajramovic.

Allra yngst i unga Kopparbergs Göteborg FC är 15-årige målvakten Anna Larsson.