Rami Bladlav höll andan i över nio minuter – nytt nordiskt rekord

Rami Bladlav från Göteborg är bäst i norden på att hålla andan under vattenytan. I helgen låg han med huvudet under vattenytan i rekordlånga hela nio minuter och 17 sekunder.
– Jag har gjort längre på träning. Målet är ju tio, det får jag säga, säger han till SVT.

ANNONS

De flesta har nog på ett eller annat sätt testat att hålla andan under vattenytan, kanske till och med tävlat mot kompisarna någon gång.

Men få, eller rättare sagt ingen i Norden, kan mäta sig med göteborgaren Rami Bladlavs lungor. Det tidigare MMA-proffset har sedan en tid tillbaka sadlat om till fridykare inom disciplinen Statisk apnéa eller ”statisk andhållning” som det även kallas.

I slutet av förra året blev Bladlav innehavare av det nordiska rekordet när han höll andan i hela nio minuter och åtta sekunder under vattenytan på Valhallabadet.

– Det är bara att fylla lungorna med luft och hålla så länge som möjligt, berättade han för GP efter SM i poolfridykning.

ANNONS

Satte nytt rekord: ”Jag har gjort längre”

Nu har Rami Bladlav slagit sitt egna rekord. Under en dykmässa i Göteborg mötte han Valdemar Karlsson i en rankingtävling och hade då huvudet under vattenytan i nio minuter och 17 sekunder.

– Precis när jag startade hade jag lite dålig känsla, men det gick, säger han till SVT.

Bladlav är dock inte nöjd där, han vet att han har längre tider i sig.

– Jag har gjort längre på träning. Målet är ju tio, det får jag säga.

”Det är som att en leopard jagar dig”

Rent krasst är det, precis som Rami Bladlav sa till GP i slutet av förra året, ”bara” fylla lungorna med luft och hålla så länge man kan. Men det ligger också såklart en hel del träning bakom rekordtiderna – samtidigt som coachen finns på plats för att kontrollera att dykaren mår bra.

– Man tränar många olika delar i kroppen. Den största delen är mentalt, hjärnan skickar panik när vi blir rädda. Det är som att en leopard jagar dig och då får du panik. Men det blir inte värre, utan planar ur. Om jag håller andan i nio minuter kommer paniken efter några minuter och sen planar den ut. Det jobbigaste är mellan fem och sju minuter, då är coachen jätteviktig, berättade han för GP i november förra året.

ANNONS
ANNONS