Sergio Ramos (till höger) avgjorde för Spanien mot Norge.

Ramos straffchippade segern till Spanien

En straff såg ut att ta Norge mot en skrällpoäng. En annan straff grusade de förhoppningarna nästan direkt. Sergio Ramos chippade Spanien till en 2–1-seger i Sveriges EM-kvalgrupp.

|

Efter Sveriges seger mot Rumänien vände de som bryr sig om EM-kvalets grupp F direkt blickarna mot Mestalla i Valencia.

Föga förvånande fick de där se ett Spanien som dominerade bollinnehavet och chansskapandet mot ett Lars Lagerbäck-lett Norge.

När Jordi Alba serverade hemmaanfallaren Rodrigo, som omarkerad volleysköt in 1–0 efter en dryg kvart, var det resultatet av en frenetisk och anfallsglad start från de rödklädda som hintade om att en överkörning väntade.

Men Norge hade också sina möjligheter, bland annat genom ett missat öppet mål för AIK-anfallaren Tarik Elyounoussi efter en dryg halvtimme.

Panenkastraff – igen

I den 64:e minuten skulle ett ännu mer gyllene kvitteringsläge uppenbara sig när Iñigo Martinez drog i en norrman vid en hörna och orsakade en straff.

Fram klev Joshua King – med självförtroende – och kvitteringen var till slut ett faktum.

Skrällförhoppningarna? De kom av sig efter drygt fem minuter när Alvaro Morata kom fri. Norske målvakten Rune Jarstein mötte upp – men sent och otajmat.

Straffen var odiskutabel och den stora frågan var nu – skulle Sergio Ramos chippa?

Under en straffläggarkarriär där Real Madrid- och Spanienkaptenen gjort Antonin Panenkas specialare från elva meter till sin egen så valde han, ännu en gång, att hedra den gamle tjeckoslovaken med att lättsamt och kyligt lyfta in bollen mitt i mål.

Det räckte till tre spanska poäng, och delad ledning i kvalgruppen med Sverige och Malta, som båda vann med 2–1 i sina premiärer mot Rumänien och Färöarna.

Finland föll

En annan nordisk nation som mötte namnkunnigt och sydeuropeiskt på bortagräs i sin kvalpremiär var Finland, som ställdes mot Italien.

Inte gick det mycket bättre för finländarna än för norrmännen.

Nicolo Barella borrade in 1–0 för hemmalaget efter sju minuter och Moise Kean ökade på till 2–0 i andra halvlek. Och därmed var det klappat och klart i Udine.