Matts Olsson är tillbaka i världscuppisten efter en ny knäoperation.
Matts Olsson är tillbaka i världscuppisten efter en ny knäoperation.

Redo för premiären efter operation

Problemen fortsatte efter knäskadan och i somras blev det en ny operation för storslalomåkaren Matts Olsson. Nu är han redo inför världscuppremiären i Sölden.

ANNONS
|

Olsson missade hela säsongen 2015–2016 på grund av en korsbandsskada. Comebacksäsongen blev lyckosam och 28-åringen tog sina två första pallplatser i världscupen och kom sexa i VM i våras.

Men knät svullnade och smärtade och två gånger fick han kortisonsprutor för att lindra besvären.

- Det var lite struligt. Så i maj gjordes ett litet ingrepp då läkaren bland annat skrapade bort lite ärrvävnad som blivit efter korsbandsoperationen, säger Olsson.

ANNONS

Under sommaren blev det rehabträning och väl på snö kunde han inledningsvis inte åka så mycket som han önskat.

- Det sitter i längre än man vill efter ett ingrepp, men jag tycker att jag har fått ihop träningen hyfsat utan att ha haft en perfekt kropp. Och den senaste tiden har jag inte behövt tänka så mycket på knät, det har känts bra.

Tre veckor i Nya Zeeland

Det alpina herrlandslaget lade höstens första, tre veckor långa, träningsläger i Nya Zeeland.

- Det var skönt att vara där och få köra på vintersnö och i backar som är lite annorlunda än på glaciärer som vi annars är på hela höstarna, säger han.

- Det var bra att få testa skidor på vintersnö eftersom det är nya regler för storslalomskidorna.

ANNONS

För några år sedan beslutades det att svängradien på skidorna skulle öka till 35 meter för att det skulle bli lite svårare att svänga och förhoppningen var att skadorna därmed skulle försvinna.

- Men knäskadorna fortsatte ju att komma, jag skadade knät med de skidorna, så nu har man gått tillbaka till skidor med 30 i svängradie. Skidorna får också vara två centimeter kortare. Jag är positiv till de nya skidorna, det är roligare att åka storslalom med de här skidorna.

Inte riktigt redo

Han ser fram emot söndagens världscuppremiär, i storslalom, i Sölden även om han inte känner sig hundraprocentigt redo.

- Men det kommer man nog aldrig att känna sig till första rejset. Får jag välja vill jag göra ett bra resultat på söndag, det är skönare att fortsätta träna när man gjort ett bra resultat. Men när man på våren summerar säsongen brukar jag ofta glömma bort Sölden eftersom tävlingen ligger så tidigt på hösten.

ANNONS

Huvudmålet för säsongen är förstås att ta sig till OS i Pyeongchang. Han var med i Sotji och kom på 14:e plats. Därefter har han varit femma och sexa i VM.

- Efter att ha varit så nära medalj i de två senaste VM så märker man hur mycket mästerskapsmedaljer betyder. Så jag vill verkligen åka till OS och köra för medalj, säger han.

Förutom Olsson kör André Myhrer och Kristoffer Jakobsen världscuppremiären i Sölden.

TT
Fakta: Matts Olsson

Född: Den 1 december 1988 (28 år).

Bor: Karlstad.

Klubb: Valfjället.

Gren: Storslalom.

Meriter: OS: 14:e i Sotji 2014. VM: femma i Beaver Creek 2015, sexa i St Moritz 2017. Världscupen: tvåa i Garmsich-Partenkirchen 2017, trea i Kranjska Gora 2017.

ANNONS