Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Bohusläningen
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Svensk jubel i målfållan. Segraren Jonna Sundling, tvåa från vänster. Arkivbild.

Rekordbra svensk säsongsstart i sprint

Det har aldrig varit en bättre säsongsstart i sprint på damsidan än i år. Bland annat har fyra av sex pallplatser varit blågula.

De svenska längddamerna har varit fullkomligt dominanta under världscupens två första sprinttävlingar. Förutom fyra pallplatser, varav en seger genom Jonna Sundling, har sju av tolv finalister i finländska Ruka och norska Lillehammer varit svenskor. Dessutom har ytterligare fem svenska åkare nått semifinal.

Landslagets damtränare Magnus Ingesson slår inte på den stora trumman utan säger att det hela möjligen är lite över förväntan. Men han är övertygad om att de senaste framgångarna bara är början på något ännu större.

"Påbörjat något"

- Att utvecklas som skidåkare tar flera år och det känns som att vi nu har påbörjat något som på sikt kommer att bli ännu bättre. Vi har en ganska bra mix av gamla, rutinerade och unga, hungriga vilket sätter krav på bägge parterna. De yngre får veta vad som krävs för att vara här uppe och så blir det samtidigt lite eld i baken på de äldre, säger Magnus Ingesson.

23-åriga Jonna Sundling tillhör den mindre rutinerade kategorin av åkare i landslaget. Sjukdomar har förstört delar av tidigare säsonger, men efter sin överraskande första seger i Lillehammer vågar hon hoppas på en annorlunda vinter i år. Att det svenska landslaget numera är tajtare utvecklar dem mycket och är en viktig del i framgången hittills, tror hon.

- Det har varit lite tuffare intervaller under sommaren och lite annan styrketräning, men framför allt tror jag att det handlar om att vi har fått träna mycket tillsammans. Tidigare har vi varit lite mer uppdelade i laget, men nu har vi verkligen känt oss som ett lag. Man lär sig av varandra hela tiden, säger Jonna Sundling.

Dyvik och Lundgren utanför

I lördagens fristilssprint i schweiziska Davos ställs både Anna Dyvik och Moa Lundgren åt sidan trots fina insatser hittills. Konkurrensen gör sig minst sagt påmind och med två månader kvar till VM tar Jonna Sundling inget för givet.

- Det går inte att oroa sig för men jag vill så gärna dit och prestera. Men man får bara fokusera på sitt. Förra året ville jag så gärna till OS men då hade jag inte formen för det utan fick acceptera läget, säger hon.

Alla svenska åkare som ställer upp i Davos har varit i final den här säsongen redan. Förutom Sundling kommer Stina Nilsson, Hanna Falk, Maja Dahlqvist, Ida Ingemarsdotter och Evelina Settlin till start. Och Magnus Ingesson blir inte förvånad om damerna fortsätter sin dominans.

- Sedan kan man inte heller förvänta sig att det alltid ska vara så. Åkarna är i lite olika faser och det är många som har tränat väldigt hårt på slutet. Men vi ska försöka kräma ur det sista innan julen och träningsperioden inför VM., säger Magnus Ingesson.