Peder Fredricson, här på All In, har tävlat sparsamt i världscupen, men har fortfarande chansen att kvala in till finalen i Las Vegas. Arkivbild.
Peder Fredricson, här på All In, har tävlat sparsamt i världscupen, men har fortfarande chansen att kvala in till finalen i Las Vegas. Arkivbild. Bild: Christine Olsson/TT

Risk för världscupfiasko: "Ser inte jättebra ut"

Så här långt är det en av de skralaste inomhussäsongerna på flera år för svensk hoppsport. Fortsätter det lika illa avgörs världscupfinalen utan ett svenskt ekipage, något som inte hänt sedan 2005.
– Det ser inte jättebra ut om man tänker på finalen, men OS överskuggar allt, säger förbundskaptenen Henrik Ankarcrona.

ANNONS

Två sjätteplatser – Peder Fredricson i Oslo och Henrik von Eckermann i Lyon – står sig fortfarande som de främsta prestationerna i världscupkvalet.

Med tre deltävlingar kvar är risken överhängande att Sverige står utan ekipage i världscupfinalen, något som inte hänt sedan 2005 – men då avstod kvalade Rolf-Göran Bengtsson från att delta i finalen.

Fredricson har bäst chans

Ankarcrona hade velat se bättre resultat under hösten och vintern, men hittar förmildrande omständigheter. Den främsta stavas OS. Årets stora mästerskap.

– Hade det varit ett EM som legat senare på säsongen hade det sett annorlunda ut och vi hade haft en lite annan plan för vintern. Det är några hästar som har viloperioder för att vara fräscha när de kommer ut och några hästar får många starter för att de behöver få rutinen, säger han.

ANNONS

På tre starter, samtliga under hösten, har Peder Fredricson samlat ihop 28 poäng. I dagsläget för få för att vara bland de 18 som kvalar in, men Fredricson har fortfarande en god chans att slå sig in i startfältet i Las Vegas om tre månader.

– Det är absolut inte kört, säger Ankarcrona.

Långt till Las Vegas

Fredricson, just nu i Oliva i Spanien med ett flertal hästar, har de två sista världscupskvalen i Bordeaux och Göteborg i sin tävlingskalender.

Det är klart att han siktar på att rida Christian K i Bordeaux. Men även om världsfemman skulle kvala in är det inte säkert att han gör resan till Las Vegas.

– Man får ta en diskussion då om det är det bästa upplägget att flyga till Las Vegas i april med tanke på ett eventuellt OS. Det är en lång flygning och det är ett stort mästerskap, världscupfinalen, säger Ankarcrona.

Hoppar i Amsterdam

Henrik von Eckermann, trea i världscupfinalen både 2017 och 2018, har mest mötts av motigheter. På åtta starter har han blott tagit poäng i tre och ligger riktigt risigt till med totalt 14 poäng och måste få en fullträff.

I helgen gör han ett nytt försök, i Amsterdam.

– Varken Peder eller Henrik har gjort en satsning på samma vis som förra säsongen. Henrik har valt att använda lite yngre hästar, säger Ankarcrona.

ANNONS

I övrigt från landslagsfronten:

+ Cue Channa är tillbaka hos Malin Baryard Johnsson. På stoet red hon OS 2016 och EM 2017. Det senaste dryga året har hästen ridits av belgaren Olivier Philippaerts. Baryard Johnsson tävlar Cue Channa i Spanien redan i helgen.

+ 2018 toppade Fredricson och valacken Hansson världsrankningen för bästa ekipage. På grund av skada har hästen inte hoppat på nästan ett år, men är på gång igen och matchas av Fredricson i Oliva.

Henrik Skiöld/TT

Hopplandslagets förbundskapten Henrik Ankarcrona hade velat se fler resultat, men påpekar att OS är säsongens stora mål för de aktuella ryttarna. Då tar världscupen stryk. Arkivbild.
Hopplandslagets förbundskapten Henrik Ankarcrona hade velat se fler resultat, men påpekar att OS är säsongens stora mål för de aktuella ryttarna. Då tar världscupen stryk. Arkivbild. Bild: Pontus Lundahl/TT

Ställningen i den västeuropeiska ligan av världscupen inför de sista tre deltävlingarna, i Amsterdam (i helgen), Bordeaux (7-9 februari) och Göteborg (19-23 februari). De 18 främsta ryttarna från ligan kvalar in till världscupfinalen.

1) Steve Guerdat, Schweiz, 80 poäng

2) Pieter Devos, Belgien, 70

3) Marcus Ehning, Tyskland, 61

4) Denis Lynch, Irland, 60

5) Emanuele Gaudiano, Italien, 55

6) Scott Brash, Storbritannien, 49

7) Kevin Staut, Frankrike, 45

8) Martin Fuchs, Schweiz, 44

9) Maikel van der Vleuten, Nederländerna, 43

10) Julien Epaillard, Frankrike, 43

11) Pius Schwizer, Schweiz, 42

12) Christian Ahlmann, Tyskland, 39

13) Emilio Bicocchi, Italien, 37

14) Daniel Deusser, Tyskland, 36

15) Max Kühner, Österrike,36

16) Wim Vermeir, Belgien, 36

17) Christian Kukuk, Tyskland, 32

18) Niels Bruynseels, Belgien, 30.

Sv plac:

22) Peder Fredricson, 28

42) Henrik von Eckermann, 14

45) Douglas Lindelöw, 12

73) Evelina Tovek, 2.

Arrangerades första gången: Säsongen 1978-1979 med final i Göteborg. Österrikaren Hugo Simon vann på Gladstone.

Främsta svenska placeringar: Hittills har ingen svensk ryttare lyckats vinna. Henrik von Eckermann kom trea i Omaha 2017 och i Paris 2018. Förra året nådde Peder Fredricson samma placering i Göteborg, i sin första final. Först att slå sig in bland de tre bästa var Malin Baryard Johnsson när hon och Butterfly Flip kom trea i Las Vegas 2002.

Senaste finalen utan svensk medverkan: 2005 var Rolf-Göran Bengtsson kvalad men kom inte till start. 1994 är senaste gången svensk hoppsport inte kvalade in med något ekipage.

Förra året: Världsfinalen gick i Göteborg – med tre svenskar inkvalade: Fredricson, von Eckermann och Irma Karlsson. Steve Guerdat vann och tog sin tredje titel.

Årets final: Avgörs i Las Vegas 15–19 april.

ANNONS