Rebecka Blomqvist och Fridolina Rolfö.
Rebecka Blomqvist och Fridolina Rolfö är både lagkompisar i landslaget och klubblaget. Bild: Björn Larsson Rosvall/TT

Rolfö tillbaka på plan med nya lagkamraten Blomqvist

Det kallades för en "lättare hjärnskakning". Ändå tog det två månader för Fridolina Rolfö att komma tillbaka till fotbollsplanen.
– Det har varit otroligt tufft, säger Wolfburgstjärnan inför landslagscomebacken.

ANNONS

Det var i den andra halvleken av Champions League-finalen mot Lyon den 30 augusti som Fridolina Rolfö fick en knuff och med full kraft kolliderade huvud mot huvud med Lyons målvakt.

– Från början trodde jag inte att det var så illa. Men när jag ser bilderna i efterhand ser det ganska illa ut, säger hon.

– Men där och då trodde jag bara att jag fick en smäll.

Den svenska landslagsanfallaren spelade också färdigt finalen, som Wolfsburg förlorade med 1–3.

Men sedan började problemen. Utöver en rejäl blåtira hade hon även fått en hjärnskakning, som höll henne borta från match i drygt två månader.

ANNONS

– Det har varit en lång period med hjärnskakningen. Jag trodde från början att det skulle ta betydligt kortare tid än vad det gjorde, men det blev vecka efter vecka utan att det blev bättre. Det var en frustration och en tuff period, säger Fridolina Rolfö.

"Men när?"

Det har varit mycket diskussion kring hjärnskakningarna i olika sporter de senaste åren. På fotbollssidan finns exempelvis Lotta Schelin, som till slut tvingades avsluta sin karriär på grund av allt för många smällar mot huvud och nacke.

– Jag vet ju vad som hände med Lotta. Även om det inte fanns i mina tankar så vill man ju inte att en hjärnskakning ska skada en för livet, säger Fridolina Rolfö.

– Men jag visste att jag skulle bli bra. Det var den inställningen jag hade. Men när? Det var frågan.

Ny lagkompis

Till slut, den sista oktober, var hon dock tillbaka med ett kort inhopp i Wolfsburg. Sedan dess har det blivit ytterligare några matcher.

Hjärnskakningen har gjort att Fridolina Rolfö, som på fotbollsgalan i tisdags utsågs till årets forward, missat höstens EM-kvalmatcher.

Men när landslaget på torsdagen inledde uppladdningen inför bortamatchen mot Slovakien nästa vecka var hon äntligen tillbaka även där. Dessutom med en nybliven lagkamrat – Rebecka Blomqvist – på planen.

ANNONS

– Vi har pratat lite om hur det är, vad man ska förvänta sig. Det ska bli jättekul. Det är en spelartyp jag tycker väldigt mycket om och hon kommer att passa bra i vårt lag, säger Fridolina Rolfö.

Rebecka Blomqvist, som nyligen vann SM-guld med Göteborg, ansluter till Wolfsburg den 1 december.

– Den första kontakten togs för ett år sedan. Sedan blev det inte så och nu fick jag ta ett SM-guld med Göteborg, det var ett väldigt bra avslut, säger hon.

Jens Bornemann/TT

ANNONS