Fridolina Rolfö, till vänster, planerar att i kväll spela hem sin första Champions League-titel. Arkivbild.
Fridolina Rolfö, till vänster, planerar att i kväll spela hem sin första Champions League-titel. Arkivbild. Bild: Manu Fernandez/AP/TT

Rolfö: "Vi går in som favoriter"

Fridolina Rolfö har haft en magnifik fotbollssäsong så här långt. I kväll ska den krönas med en titel hon suktat efter. 28-åringen tänker inte förlora ännu en Champions League-final mot Lyon.
– Det är en revansch för mig, säger Barcelonastjärnan till SVT inför kvällens final.

ANNONS

Barcelona är regerande mästare och klar favorit inför finalen mot Lyon på Juventus Stadium i Turin. Men i laget finns också en svenska som inte vet hur det är att bli Champions League-mästare, och som i stället har tråkiga finalminnen när just Lyon stått på andra sidan.

För två år sedan spelade Fridolina Rolfö i tyska Wolfsburg, och var då med om att förlora Champions League-finalen mot Lyon. Det ska inte upprepas i kväll, säger hon.

– Jag har spelat mot Lyon i en final och förlorat, så det är en revansch för mig. Men även för laget, som åkte på storstryk i en final mot Lyon. Det är en match som kommer att innebära revansch, och vi ser otroligt mycket fram emot den, säger Fridolina Rolfö till SVT.

ANNONS

Norskt hattrick avgjorde

Lagen möttes även i finalen för tre år sedan och då var det avgjort redan efter en halvlek. Lyon ledde då med 4–0 efter att norskan Ada Hegerberg gjort hattrick.

Men mycket har hänt sedan dess. På den tiden var Lyon fortfarande giganten inom europeisk fotboll och finalsegern mot Barcelona innebar det franska lagets sjätte Champions League-titel (den sjunde kom mot Wolfsburg året därpå).

Nu är det i stället Barcelona som med en storsatsning på sitt damlag blivit laget att slå. I fjol körde "Barça" över engelska Chelsea med 4–0 i Champions League-finalen och i år har det spanska laget varit än mer imponerande. Ligatiteln säkrades redan tidigt under våren, och Barcelona vann till slut samtliga matcher i La Liga.

Fridolina Rolfö kom till klubben inför den här säsongen, och hade fram till nyligen inte ens upplevt hur det var att förlora med laget. När förlusten väl kom, i semifinalreturen mot Wolfsburg i Champions League (0–2), var det den första efter 45 raka segrar.

"Siktet är inställt"

Den matchen påverkar dock inte självförtroendet inför kvällens final, säger Fridolina Rolfö.

– Vi går in som favoriter i den här matchen efter att vi haft en så bra säsong. Så vi har pressen på vår sida, men samtidigt vet vi att Lyon är ett otroligt bra fotbollslag. Vi behöver förbereda oss på bästa möjliga sätt och det kommer krävas mycket från vår sida för att vinna den här matchen, säger Rolfö.

ANNONS

Den 28-åriga svenska landslagsanfallaren har ett sagolikt starkt fotbollsår bakom sig. Fridolina Rolfö var en av nyckelspelarna när Sverige tog OS-silver i Tokyo förra sommaren, och i december belönades hon sedan med Diamantbollen, priset till årets bästa svenska fotbollsspelare.

En Champions League-titel vore pricken över i.

– Det är något som jag har velat väldigt länge – att vinna en Champions League-final. Siktet är inställt och förhoppningsvis kan vi lyfta den där pokalen i slutet, säger hon.

Barcelona–Lyon har avspark klockan 19.

Fakta: Champions League-finalen

Vad: Champions League-final i fotboll, damer.

Var: Juventus Stadium, Turin, Italien.

När: I kväll klockan 19.

Tv: SVT2, SVT Play, Dazn, Youtube.

Förutsättningar:

Lyon är de senaste decenniernas maktfaktor i Europa, har tagit flest Champions League-titlar genom tiderna (7) och har varit i tio av de tolv senaste finalerna. Barcelona har de senaste åren samlat ihop ett lika stjärnfyllt som slagkraftig lag och fjolårets Champions League-titel, efter en 4–0-överkörning av Chelsea i finalen, visade att man redan nu är Europas, och troligen världens, bästa klubblag.

Lagen möttes i finalen också för tre år sedan. Då vann Lyon med klara 4–1.

Svenskorna:

Fridolina Rolfö spelar i Barcelona, Emma Holmgren i Lyon.

Lagens väg till finalen:

Barcelona vann grupp C, före Arsenal, Hoffenheim och Køge, efter sex raka segrar. I kvartsfinalen mot Real Madrid blev det totalt 8–3 (3–1, 5–2) medan tyska Wolfsburg bjöd på tuffare motstånd i semifinalen, där Barcelona till slut vann med sammanlagt 5–3 (5–1, 0–2). Förlusten i returen mot Wolfsburg var förresten Barcelonas första efter 45 raka segrar.

Lyon vann fem matcher och förlorade en (mot Bayern München) i grupp D, som i övrigt innehöll Benfica och BK Häcken. I kvartsfinalen blev det sedan 4–3 (1–2, 3–1) i ett tufft möte med Juventus innan Lyon slog ut sin franska rival Paris Saint Germain i semifinalen med 5–3 (3–2, 2–1).

Stjärnor att hålla koll på:

Det kryllar av profiler i de båda lagen. I Barcelona går det att nämna hur många som helst, men bland de många stjärnorna – Rolfö, Aitana Bonmatí, "Mapi" León, Jennifer Hermoso, Caroline Graham Hansen är bara några – sticker Alexia Putellas ändå ut. Den 28-åriga spanska landslagsstjärnan leder skytteligan i årets turnering (tio mål) och är den som ska leda vägen mot Champions League-titeln. I fjol fick hon ta emot Ballon d'Or och utsågs också till världens bästa spelare på Internationella fotbollsförbundets (Fifa) årliga gala.

Lyon har ett rutinerat lag fullt av spelare med välfyllda trofésamlingar, som Amandine Henry och Wendie Renard. Men det går ändå inte att bortse från Ada Hegerberg, norskan som gjort flest mål i Champions Leagues historia (58 mål på 59 matcher). 26-åringen gjorde comeback i höstas efter en svår skada som hållit henne borta sedan januari 2020. Hon har dock inte visat mycket ringrost utan i stället bidragit till Lyons finalplats med fem nya Champions League-mål.

ANNONS