Cristiano Ronaldo mot Lionel Messi, Real Madrid mot Barcelona. Det är dags för ligasäsongens första "El Clásico". Arkivbild.
Cristiano Ronaldo mot Lionel Messi, Real Madrid mot Barcelona. Det är dags för ligasäsongens första "El Clásico". Arkivbild.

Ronaldo klar för politiskt het "El Clásico"

Sportsligt ovanligt ljummen, men politiskt stekhet. Ligasäsongens första "El Clásico" avgörs bara två dagar efter det katalanska parlamentsvalet.

ANNONS
|

Julafton kommer en dag för tidigt för de spanska fotbollsälskarna, men när Real Madrid och Barcelona möts på lördagen handlar det inte bara om fotboll. Efter den kaotiska politiska hösten, då Katalonien gick emot centralmakten i Madrid och utropade självständighet efter folkomröstningen, har den heta drabbningen mellan ärkerivalerna en extra laddning.

Burop att vänta

Barça kan nog inte räkna med ett särskilt vänligt mottagande när laget kommer till huvudstaden. Katalanernas lagkapten Gerard Piqué blev ju till och med utbuad av de spanska fansen när han spelade VM-kval med Spanien i oktober.

Matchen på Santiago Bernabéu avgörs dessutom bara dagar efter att självständighetsivrarna i Katalonien fick majoritet i parlamentsvalet.

ANNONS

Ronaldo spelklar

Noterbart i övrigt inför mötet i Madrid:

+ Dagen före match tränade Cristiano Ronaldo för första gången med laget, efter smällen han fick i finalen mot Gremio i klubblags-VM förra helgen. Ronaldo blev matchhjälte då och har visat stigande form på slutet, men stjärnanfallaren har faktiskt bara gjort fyra mål i La Liga den här säsongen. Lionel Messi toppar skytteligan på 14 mål.

+ I topp finns också Messis Barcelona, som är sex poäng före Atlético Madrid i tabellen. Real sladdar rejält – elva poäng efter, med en match mindre spelad – och kan nog ge upp alla tankar på ligaseger om det inte blir tre poäng mot Barça.

+ Det är avspark redan klockan 13, vilket ska ses som att ligan flirtar med de asiatiska tv-tittarna. I och med den tidiga avsparkstiden kommer matchen spelas på bästa sändningstid i Asien, men på en dålig tid för de spanska fansen, vilket har mött kritik från supportrar.

+ Lagen har redan mötts två gånger den här säsongen, i spanska supercupen i augusti. Då vann Real dubbelt – 3–1 i Barcelona och 2–0 i returen på hemmaplan.

TT
ANNONS