Wadas president Craig Reedie vid mötet i Seoul.
Wadas president Craig Reedie vid mötet i Seoul.

Ryssland rasar över Wada-beslut: Orättvist

Wada godkänner inte det ryska antidopningslaboratoriet Rusada. Därmed är rysk medverkan i OS i Pyeongchang fortfarande i fara.

ANNONS
|

Zjukov rasar mot beslutet vid den internationella antidopningsorganisationen Wadas möte i Seoul, som betyder att Rusada, som varit stängt sedan november 2015, fortfarande inte kan öppna.

Ryssarna tycker att de har gjort allt för att tillgodose kraven för att antidopningsverksamheten ska få återupptas.

- De bara hittar på skäl för att inte godkänna Rusada, säger Zjukov enligt insidethegames.biz.

Skälet till beslutet är att Ryssland inte går med på kraven att dels erkänna McLaren-rapporten i sin helhet, dels ge Wada tillgång till alla lagrade dopningsprover och all data som finns hos Rusada.

ANNONS

- Proverna kan inte släppas eftersom det pågår inhemska utredningar, säger Rysslands idrottsminister Pavel Kolobkov, som tidigare har sagt att Ryssland inte kan erkänna McLaren-rapporten eftersom man inte medger att det pågått någon statsstödd dopning.

Beslutet "orättvist"

Den ryska regeringen fördömer Wadas beslut:

- Vi tycker att det är orättvist och vi har förnekat. och förnekar kategoriskt, anklagelserna om att användningen av dopning skulle vara statligt stödd. Det är uteslutet, säger Kremls talesperson Dimitrij Peskov enligt Reuters.

Travis Tygart, ordförande i USA:s olympiska kommitté, säger till AP att Wada inte hade något annat alternativ än att fortsätta neka Rusada att bli auktoriserat.

- Nu får rena aktiva vänta spänt för att se om Internationella olympiska kommittén står upp för deras rättigheter eller inte, säger han.

ANNONS

"Känslig fråga"

IOK ska vid sitt möte den 5–6 december ta beslut om rysk medverkan i OS.

"Att Wada inte godkänner den ryska antidopningsverksamheten har inte någon direkt påverkan på om landet får delta i spelen. Det är en känslig fråga och vi får vänta på IOK:s officiella beslut", säger Nancy Park, talesperson för Pyeongchang-OS, i ett uttalande.

TT
Fakta: McLaren-rapporten

I augusti 2015 får Richard McLaren i uppdrag att utreda dopningsanklagelser i friidrott mot framför allt Ryssland.

I november 2015 presenterar McLaren de första uppgifterna från utredningen och Internationella antidopningsbyrån Wada stänger av det ryska dopningslaboratoriet och den ryska antidopningsorganisationen Rusada. Internationella friidrottsförbundet IAAF stänger av ryska friidrottare från internationella tävlingar.

I januari 2016 presenteras ytterligare uppgifter från den första delen av rapporten. I juli läggs den första delen av rapporten fram, i vilken det står att den ryska dopningen har beordrats och möjliggjorts av den ryska regeringen i samarbete med den ryska säkerhetstjänsten. Omfattande rysk dopning ska ha pågått inför och under sommar-OS 2012, friidrotts-VM 2013, vinter-OS 2014 och sim-VM 2015.

Internationella olympiska kommittén överlåter till varje idrott att besluta om ryskt deltagande i OS i Rio. 271 får vara med, 118 stoppas.

Den 9 december 2016 släpper McLaren den andra och sista delen av sin rapport som visar att mer än 1000 ryska idrottare varit inblandade i eller dragit nytta av manipulerade dopningsprover. Av dem ska 95 aktiva vara vinteridrottare. Bland dem ska finnas tolv medaljörer från Sotji-OS.

Den 23 december startar Internationella olympiska kommittén en utredning av 28 ryska OS-deltagare i Sotji 2014, vars dopningsprover uppges vara manipulerade.

Den 22 juni 2017 säger IOK-ordföranden Thomas Bach att organisationens två utredningar av rysk dopning – dels om den statsstödda dopningen, dels om enskilda idrottare – ska vara klara senast i oktober.

Den 14 september bekräftar Wadas generalsekreterare medieuppgifter om att 95 av de 96 dopningsfall som hittills utretts efter McLarens rapporter släpptes 2015 och förra året.

Den 14 september kräver Svensk antidoping tillsammans med 16 andra nationella antidopningsorganisationer att Ryssland stängs ute från OS i Pyeongchang eftersom landet vägrat att förse Wada med underlag under utredningen av dopningshärvan i OS i Sotji 2014.

I slutet av oktober 2017 inleder IOK-medlemmen Denis Oswald förhör med de 28 ryska idrottare vars dopningsprov i Sotji uppges vara manipulerade.

Den 1 november blir Alexander Legkov och Jegvenij Belov de första ryssarna från utredningarna att stängas av. Avstängningen gäller på livstid i OS. Legkov får även lämna ifrån sig sina medaljer från femmilen (guld) och långa stafetten (silver).

Den 9 november uppger Rysslands skidförbund att även Julia Ivanova, Jevgenia Sjapovalova, Alexej Petuchov och Maxim Vylegzjanin stängs av på livstid från OS-tävlande och att Ryssland blir av med två OS-silver (Vylegzjanins i teamsprint och på femmilen).

Den 15 november berättar Wada att man fått tillgång till all testdata från dopningsprover som Rusada tagit mellan januari 2012 och augusti 2015, vilket stärker uppgifterna i McLaren-rapporten.

ANNONS