Rysslands president Vladimir Putin talar vid ett idrottsforum i Perm i oktober.
Rysslands president Vladimir Putin talar vid ett idrottsforum i Perm i oktober. Bild: Alexei Nikolsky/AP/TT

Rysslands svar: Jättetävling med 10 000 idrottare

Ryska idrottare är utestängda i många idrotter. Ryssland svarar nu med ett eget mini-OS direkt efter Paris-spelen nästa sommar.
Det reagerar IOK-basen Thomas Bach skarpt på:
– Rysslands regering ska hålla politiserade spel. Idrottens självständighet är hotad, säger han.

ANNONS

Moskva och Jekaterinburg blir tävlingsorter för World Friendship Games (WFG) mellan den 15 och 29 september nästa år. Det blir 27 olika idrotter och Ryssland hävdar att 10 000 aktiva från 137 deltagande länder kan komma att vara med.

Det är tveksamt om så många nationer kommer att delta, gör de det bryter de mot Internationella olympiska kommitténs (IOK) och de internationella idrottsförbundens rekommendationer att inte tävla i Ryssland.

Till skillnad mot OS lockar Ryssland med rejält med prispengar – motsvarande 500 miljoner kronor. Tanken är att WFG ska återkomma vartannat år – direkt efter sommar-OS respektive vinter-OS.

Internationella olympiska kommitténs ordförande Thomas Bach är inte nådig i sin kritik mot de ryska spelen.

ANNONS

– Rysslands regering anklagar oss för att inte vara politiskt neutrala. Samtidigt försöker samma regering organisera ett totalt politiserat idrottsevenemang, sade Bach, enligt Inside the games.

"Regeringar tar över idrott"

Vid ett forum för internationella idrottsförbund i förra veckan utvecklade Bach sitt resonemang:

– Idrottens självständighet är hotad. Splittrade politiska krafter kan i praktiken ta över rollen som ni har som internationella förbund. Några vill besluta vilka aktiva som kan tävla i vilka tävlingar, andra vill bestämmer var tävlingarna ska hållas. Och några vill arrangera sina egna politiska idrottsevenemang, sade Bach i sitt tal och utfärdade en varning:

– Särskilt det sista innebär att regeringar tar över internationell idrott. Om de lyckas med det blir era roller och den olympiska rörelsens roll förlegad.

Håller koll på nationer

IOK uppger att man kommer att hålla ett öga på nationer som tänker vara med i de ryska spelen.

– För World Friendship Games går inte bara emot rekommendationerna från februari 2022 om att inte vara med i tävlingar i Ryssland utan de går även emot den olympiska rörelsens gemensamma syfte om att idrottens oberoende och självständighet ska bibehållas, sade James Macleod, IOK-direktör för relationer med de nationella olympiska kommittéerna, enligt Inside the games.

Efter att Ryssland invaderat Ukraina i fjol rekommenderade IOK sina medlemsländer att inte tävla i Ryssland och att ryska idrottare inte ska få tävla internationellt. Vissa idrotter har släppt på restriktionerna och tillåter numera ryska idrottare att tävla som neutrala aktiva. IOK har öppnat för att tillåta ryssar i OS i Paris, som neutrala aktiva.

ANNONS

Viktigt för ryska aktiva

Rysslands idrottsminister Oleg Matitsin har sagt att man inte söker konfrontation med IOK och att tävlingen inte konkurrerar med OS. Men han har medgett att man vill bestämma Rysslands roll och placering när det gäller att bygga framtidens idrott. Och häromdagen svarade WFG-arrangören på IOK:s kritik:

"World Friendship Games är tänkt att harmoniera med den internationella idrottskalendern. Och för ryska aktiva, som varit utestängda från stora idrottsevenemang, blir World Friendship Games den viktigaste idrottstävlingen på senare år som ger dem möjlighet att möta bästa möjliga motstånd och ge dem motivation och hjälp att fortsätta sina idrottskarriärer", sade WFG-arrangören i ett uttalande till Tass.

Förutom WFG ska Ryssland en månad före OS nästa år arrangera Brics-spelen (12-23 juni) i Kazan. Brics är en organisation som bildades av tillväxtekonomierna Brasilien, Indien, Kina, Ryssland och Sydafrika 2009 och som nu även har Iran, Saudiarabien, Förenade arabemiraten, Argentina, Egypten och Etiopien som medlemmar.

Ryske simstjärnan Jevgenij Rylov, som vann dubbla OS-guld i Tokyo 2021, är en av ryssarna som kan tävla i World Friendship Games nästa år. Arkivbild.
Ryske simstjärnan Jevgenij Rylov, som vann dubbla OS-guld i Tokyo 2021, är en av ryssarna som kan tävla i World Friendship Games nästa år. Arkivbild. Bild: Matthias Schrader/AP/TT

Fakta: World Friendship Games

1984 hölls den första och hittills enda upplagan av World Friendship Games (WFG) med tävlingar i forna socialistiska länder som Sovjet, Bulgarien, Ungern, Östtyskland, Kuba, Nordkorea, Mongoliet, Polen och Tjeckoslovakien. De länderna bojkottade OS i Los Angeles, som avslutades två veckor före starten av WFG. 1984 deltog aktiva från 50 länder.

Spelen som ska avgöras 40 år senare ska gå i Moskva och Jekaterinburg den 15–29 september 2024. Spelen innehåller 27 idrotter med runt 20 olympiska idrotter som basket, boxning, friidrott, simning och gymnastik och resten ickeolympiska, exempelvis akrobatisk rock'n roll.

Den beräknade kostnaden för att genomföra arrangemanget är enligt den ryska arrangören motsvarande 940 miljoner kronor. Man räknar med runt 10 000 aktiva från 137 nationer som tävlar om prispengar på totalt 500 miljoner kronor.

ANNONS