Säker premiärseger för Tre Kronor

Fem mål framåt. Fem olika målskyttar. Noll mål insläppta. Tre Kronor fick en smakstart i jakten på att försvara VM-titeln.

|

Inför Tre Kronors VM-premiär kom beskedet att Lias Andersson får sitt straff från JVM i vintras skärpt. Andersson svarade med att inleda målkalaset när Sverige vann övertygande besegrade Vitryssland.

Men vitryssarna inledde inte ofarligt. Redan några minuter in i matchen fick Magnus Hellberg i det svenska målet visa färg när han såg till att ställningen var fortsatt 0-0.

Sedan handlade allt om Tre Kronor inför de drygt 12 000 personerna på läktarna i Royal arena i Köpenhamn.

Halvvägs in i första perioden sköt Lias Andersson 1-0 till Tre Kronor efter assist av Adrian Kempe. 28 sekunder senare utökade Gustav Nyquist Sveriges ledning till 2-0, vilket också var ställningen när den första perioden var över.

– Vi fick inte den starten som vi ville ha. Men Lias satte igång oss där med en bra inbrytning, och så fick vi tvåan kort därefter, sa Gustav Nyquist till Viasat efter första perioden.

– Det är en jättefin pass av Klingberg så det är bara att sätta dit den, sa samme Nyquist om sitt 2-0-mål.

I andra perioden stod Sveriges förstakedja med Mattias Janmark, Mika Zibanejad och Rickard Rakell för målskyttet. Fem minuter in i perioden kom 3-0 genom Janmark, efter fint förarbete av Zibanejad.

Vitryssland hade en bra chans till reducering strax därefter men i Tre Kronors mål stod Magnus Hellberg återigen i vägen.

Istället kunde Rickard Rakell komma från utvisningsbåset, sno åt sig pucken, överlista Kulbakov i det vitryska målet och utöka Sveriges ledning till 4-0 med knappt sju minuter kvar av perioden. Inte heller i den andra perioden lyckades Vitryssland göra mål, trots en rad svenska utvisningar.

– Vi får akta oss för kontringar och powerplay och sådant där, men annars känns det stabilt, sa Mattias Janmark inför den tredje perioden.

Och stabilt var det. Med fem minuter kvar av matchen klev Sveriges femte målskytt för kvällen fram, Mika Zibanejad, och satte slutresultatet 5-0. En säker premiärseger för Sverige.

– Lite trevande inledning men vi jobbar oss in i matchen och gör en ganska bra match till slut, konstaterade Rickard Rakell i intervju med Viasat efter segern.

På söndag väntar en tuffare utmaning när Tjeckien står för motståndet.