Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

På onsdag ställs lagledaren Benny Johansson och hans Munkedals BTK mot Falkenbergs BTK i premiären av Pingisligan. En serie där nästan alla matcher spelas på vardagar. En ny verklighet eftersom matcherna i superettan spelades under helgerna. Bild: Erik Weiefors

Så avgörs matcherna i Pingisligan – upplägget får tuff kritik

Munkedals BTK, välkomna till en ny bordtennisvärld. Matchupplägget i Pingisligan är unikt. Något lagledaren Benny Johansson är kritisk till.

Munkedals BTK spelade i superettan i sju säsonger. Från och med onsdag är Pingisligan deras vardag och deras serietillhörighet.

Men för spelarna och publiken ändras förutsättningarna på flera sätt. I Sveriges högsta serie för herrar har dubblarna raderats bort från matchupplägget.

– Det är jättetråkigt att det inte spelas dubbelmatcher. Det är den enda serien i hela Sverige som inte har det. Jag tycker det är jättekonstigt och jag har ifrågasatt det, men tyvärr har jag inte fått något bra svar, säger Benny Johansson, lagledare i Munkedal.

"Häftiga matcher"

Han tycker det är konstigt att dubbelmatcherna saknas i Pingisligan eftersom det spelas dubbel i EM, VM och OS.

– I superettan avslutades matcherna med två dubblar och det blev ofta väldigt häftiga matcher.

Istället spelas först tre singelmatcher. Därefter är det paus i tio minuter innan ytterligare tre singlar spelas (om alla behövs).

Laget som först har tagit hem fyra matcher vinner och får tre poäng. Men är ställningen 3–3 väntar en typ av tiebreak. Då gäller det att laget vinner ytterligare två matcher som spelas först till två vunna set.

Skulle dessa två matcher sluta 1–1 väntar ytterligare en omgång med två tiebreaksmatcher.

Skulle även dessa sluta oavgjort väntar en femte och helt avgörande tiebreaksmatch där segraren får två poäng och förlorarna får nöja sig med en pinne.

– Även om jag kan sakna dubblarna så ska det bli spännande att prova på ett nytt matchupplägg. Efter de tre första singelmatcherna finns också möjligheten att byta ut en spelare. Även det är nytt jämfört med superettan och blir en ny erfarenhet för oss.