Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Bohusläningen
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Från vänster: Fredrik Sellberg M40, Lars-Eric Sellberg M70, Ulla Littenheim K70 och Ulf Johansson M65. Bild: Privat
Från vänster: Fredrik Sellberg M40, Lars-Eric Sellberg M70, Ulla Littenheim K70 och Ulf Johansson M65. Bild: Privat

Så blev Lars-Eric Sellberg en rekordlöpare

Att slå veteranrekord är inte det lättaste. Att göra det två gånger är något utöver det vanliga. Lars-Eric Sellberg är löparen som slagit veteranrekord både i klassen M60 och M70.
– Det gäller att träna hårt, hålla sig frisk och äta ordentligt, säger löparen från Brastad.

Det var på den senaste DM-tävlingen på Rimnersvallen som Lars-Eric Sellberg, som tävlar för Stångenäs AIS, slog till med ett nytt veteranrekord. Det var ett lopp han laddat upp inför i flera veckor.

– Jag var riktigt nervös när jag stod vid starten. Då tänkte jag: "Vad sjutton gör jag här?".

Men sagt och gjort. Loppet skulle springas. 1000 meter.

Sonen hjälpte till att dra

Han var samtidigt medveten om det tidigare rekordet, som låg på 3.43,4. Men det var först i slutet av loppet som han förstod hur nära han var på att slå det.

– Jag hade stor hjälp av min son (Fredrik Sellberg) som drog hela loppet. Han blev lite som en hare, säger Lars-Eric Sellberg som fick goda indikationer när det var 600 meter kvar.

– När det sedan var 200 meter kvar kände jag: "Nu går det, nu slår jag svenskt rekord".

Mycket riktigt. Med två sekunder lyckades Lars-Eric Sellberg att slå det svenska veteranrekordet i klassen M70. För tio år sedan var det samma man som slog det svenska veteranrekordet.

– Ja det var roligt att det blev ett nytt rekord igen. Detta är något man tror att man bara gör en gång i livet, men jag har lyckats att göra det två gånger om. Först i M60 och sedan M70.

Men Lars-Eric Sellberg var inte den enda som slog veteranrekord på DM-tävlingen. Ulla Littenheim, som tävlar för Uddevalla IS, ställde upp i K70-klassen. Även hon sprang på distansen 1000 meter och den nya rekordtiden för henne blev 4.32,00.

Framgångsreceptet

Känslan när Lars-Eric Sellberg sprang i mål på tiden 3.41,45 var riktigt skön. Först la han sig ner, av trötthet, men sedan reste han sig upp igen. "För det gör man alltid" påpekar han.

Vad är det då som ligger bakom framgången? Enligt Sellberg handlar det om träning och kost.

– Man behöver träna hårt. Gärna intervaller och då kvittar det om man är 35 eller 70. En 35-åring kanske kan träna fler gånger i veckan än vad en 70-åring kan, men man behöver ändå göra det, säger han samtidigt som framhåller att han är noga med maten. Gärna husmanskost.

Lika viktigt som det är att träna och äta rätt gäller det också att hålla sig frisk. Det är något av det svåraste berättar Lars-Eric Sellberg, som först efter att han fyllt 50 år började hålla på med friidrott.

– Jag höll på med fotboll när jag var ung. Men nu är det bara friidrott som gäller, säger löparen som just nu laddar inför veteran-SM, som arrangeras i slutet av augusti.