Sven Sjunnesson, Limhamn Bunkeflo, tror inte på någon svensk succé under EM i Nederländerna. Arkivbild.
Sven Sjunnesson, Limhamn Bunkeflo, tror inte på någon svensk succé under EM i Nederländerna. Arkivbild.

Så går det för Sverige i EM

En tredjedel av de allsvenska tränarna tror att Sverige kan nå medalj i EM. Men hela fem av tolv tror att det kan ta stopp redan i kvartsfinalen.

ANNONS
|

Att Blågult går vidare från gruppen är alla tränarna överens om.

Men på frågan om hur det går därefter blir svaren vitt skilda i den enkät som TT gjort, där samtliga tränare i damallsvenskan har svarat.

- Jag hoppas naturligtvis att de går hela vägen, men realistiskt så tror jag att de fastnar någonstans vid kvartsfinalen, tyvärr. Jag har inte blivit övertygad av deras spel, säger Sven Sjunnesson, tränare för den allsvenska nykomlingen Limhamn Bunkeflo.

ANNONS

Det han framför allt är tveksam till är anfallsspelet.

- Jag har inte sett att det finns någon tydlig organisation eller plan för hur man ska ta sig framåt offensivt, där jag också tycker att det saknas kvalitet och kreativitet. Det gör mig orolig och betänksam, fortsätter han.

"Kan inte förvåna motståndarna"

Sven Sjunnesson tycker inte heller att det släppts fram tillräckligt med nya krafter i landslaget den senaste tiden.

- Man har inte utnyttjat alla spelares potential, det har under en längre tid varit samma spelare och därmed har inte konkurrensen riktigt funnits där. Jag har inget alls emot Lotta Schelin och de här som varit med, men de kan inte hitta på något nyskapande som kan förvåna motståndarna. Här tycker jag att sådana som Blackstenius (Stina) borde ha fått mer tid till att utveckla och skapa något nytt.

ANNONS

Men att Sveriges spel åtminstone räcker till att avancera från gruppen, det ser Sjunnesson som ett krav.

- Det är ju ändå rutinerade spelare. Tar man med sådana spelare så måste man ta sig vidare, annars vore det ett rejält misslyckande. Men därifrån sen måste man ha mer kreativitet, man kan inte vinna resten av matcherna bara på att försvara sig.

Fyra tror på medalj

Ytterligare fyra tränare i damallsvenskan är osäkra på om Sverige kan lyckas ta sig vidare från kvartsfinalen.

- Man tar sig vidare från gruppen, och sen i kvarten blir det tufft. Men minst kvartsfinal, säger Eskilstunas tränare Viktor Eriksson.

Men det är ungefär lika många som tror att det kan gå riktigt bra. Fyra svarar att de tror att Sverige kan ta medalj, två att de räknar med semifinal.

- Jag tror de blir tvåa. Oftast när det är så här det sista man gör tillsammans så blir det avslappnat och bra stämning, det tror jag talar för det. Det kan gå ännu bättre, men jag tror att Tyskland blir för svåra, säger Thomas Mårtensson, tränare i Vittsjö.

ANNONS
TT
Fakta: Så svarade tränarna

Frågan TT ställde till samtliga tränare i damallsvenskan: Hur går det för Sverige i EM?

Martin Skogman, Kif Örebro:

- Jag tror att de går vidare från gruppen, kanske som tvåa. Sen om det blir kvart eller semi... vi får nog hoppas på en bra lottning för att nå semifinal. Men jag tror att det blir svårt att gå till final.

Olof Unogård, Hammarby:

- Jag tror och hoppas att de går vidare från gruppen. Sen har ju landslaget varit extremt upp och ner de senaste åren, så det kan ju hända lite vad som helst. De kan gå vidare till semi lika gärna som åka ut direkt, men från gruppen tror jag att de tar sig vidare i alla fall.

Stefan Rehn, Göteborg:

- Jag hoppas det går bra. Sen finns det bra motstånd, och all respekt för det. Det krävs att man har en formtopp och att inga nyckelspelare blir skadade för att man ska gå långt.

Jonas Björkgren, Kvarnsveden:

- Vidare från gruppen. Sen beror det väl på lottningen i kvartsfinalen, hur långt vi går.

Elísabet Gunnarsdóttir, Kristianstad:

- Jag tror att de tar sig till semifinal. De har ett bra lag, sen handlar det mycket om tur och så vilka man får, det kan också bli final.

Thomas Mårtensson, Vittsjö:

- Tvåa. Oftast när det är så här det sista man gör tillsammans så blir det avslappnat och bra stämning, det tror jag talar för det. Det kan gå ännu bättre, men jag tror att Tyskland blir för svåra.

Joel Riddez, Djurgården:

- Jag tror att Sverige klarar gruppen. Sen är det små marginaler, men ut i semi säger jag.

Sven Sjunnesson, Limhamn Bunkeflo:

- Jag hoppas naturligtvis att de går hela vägen, men realistiskt så tror jag att de fastnar någonstans vid kvartsfinalen, tyvärr. Jag har inte blivit övertygad av deras spel.

Stellan Carlsson, Piteå:

- Det blir tuffare och tuffare. Men det går bra, det måste vi hoppas och tro på. Jag hoppas på medalj, det har de kapacitet för.

Viktor Eriksson, Eskilstuna United:

- Man tar sig vidare från gruppen, och sen i kvarten blir det tufft. Men minst kvartsfinal.

Jack Majgaard Jensen, Rosengård:

- Semifinal. Jag tror på medalj, men inte på vinst.

Kim Björkegren, Linköping:

- Jag tror Sverige har bra chans att ta sig till semifinal, men i bästa fall gå hela vägen. Semi räknar jag med men chansen finns för guld.

ANNONS