Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Bohusläningen
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
IFK Uddevalla får spela framför tomma läktare i slutspelet. Bild: Christer Lindgren
IFK Uddevalla får spela framför tomma läktare i slutspelet. Bild: Christer Lindgren

Så påverkas den lokala idrotten av pandemin

Nu börjar Coronautbrottet märkas i den lokala idrotten. Redan i helgen kommer IFK Uddevalla att spela bortareturen mot Strängnäs utan publik.

Det är Svenska Fotbollförbundet, Svensk Elitfotboll, Elitfotboll Dam, Svenska Futsalligan och Regionala Futsalligan som gemensamt beslutat att de kommande matcherna i Svenska Cupen damer och herrar, samt slutspelsmatcherna i Svenska Futsalligan (SFL) herrar och Regionala Futsalligan (RFL) damer kommer att spelas utan publik.

– Det känns tråkigt och konstigt, man vill ju spela inför publik, men hälsan är viktigast så vi får förstås följa beslutet och på alla sätt medverka till att få slut på det här, säger IFK Uddevallas coach Angelo Vega.

IFK Uddevallas match spelas 18.30 på söndag. Då får förutom lagen bara funktionärer samt företrädare för myndigheter och media tillåtas att närvara.

– Sportsligt kan det ju vara både bra och dåligt, men det är som det är.

Skulle IFK Uddevalla ta sig vidare till semifinal får klubben klara sig utan hemmapublik vilket också får ekonomiska konsekvenser.

– Det är en tråkig smäll eftersom publikintäkterna betyder en hel del i en sport som futsal, men igen, det viktigaste är att få stopp på skiten och hade jag fått välja så hade vi ställt in eller skjutit upp slutspelet till dess att situationen är under kontroll. Stäng det som går att stänga, säger Vega.

Den som redan köpt biljett till någon av dessa evenemang ska vända sig till respektive arrangör.

När det gäller fotbollen är det ännu oklart vad som gäller inför starten av det nationella seriespelet.

I helgen skulle veteran-SM i simning, det så kallade Masters, ha avgjorts. Nu har simförbundet och arrangörerna enats om att flytta tävlingen till november.

Simförbundet har under torsdagsmorgonen också ställt in prestigetävlingen Swim open i Stockholm som i början av april skulle står värd för 1300 deltagare från 35 länder med de allra bästa simmarna på plats. Dennis Fredriksson från Uddevalla är högste chef för tävlingen och är bedrövad.

– Det skulle blivit ett fantastiskt femårsjubileum för tävlingen som hade varit störst i Europa, men nu är det bara att börja förberedelserna för 2021. Riktigt trist, säger han.

Lokalt har Uddevalla sim anpassat sig till vad Folkhälsoinstitutet och myndigheterna anvisar.

– Verksamheten bedrivs tills vidare, men vi understryker förstås vikten av förebyggande åtgärder för att förhindra smittspridning genom hygien och att undvika träningar om man är sjuk, säger chefstränaren Adam Schön.

När det gäller handboll skjuts slutspel och kval till mitten av april och med en minskning av antal matcher. I distriktet påverkas bland andra Kroppskulturs damer som i jakten på allsvenskan har en avgörande hemmamatch mot Kristianstad på söndag. Där kommer matchen att spelas enligt plan, men dörrarna kommer att vara stängda för publik.

Klubbens juniordamer födda 2003 ska också spela USM:s fjärde steg i Stockholm. Även där förbjuds publik att närvara.

Hälle IF:s friidrottare ställer in ett träningsläger i Italien i början av april och under dagen kom också besked om att Götalandsmästerskapet inomhus för 13-14-åringar ställs in.