Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
1/5

Så ska Kinhult komma tillbaka till toppen

Första säsongen som proffs blev ett misslyckande rent sportsligt - men samtidigt nyttig för Skaftös golfstjärna Marcus Kinhult. – Med lite distans inser jag att det var nödvändigt för mig att ta det året.

20-årige Marcus Kinhult från Skaftö Golfklubb hade ett smått osannolikt år 2015. Han lyckades kvala in till Europatouren och gick i ledarboll i Nordea Masters där han utmanade de riktigt stora.

Men första året som proffs blev inte alls som han tänkt sig. Han inledde med fyra raka missade kvalgränser. Efter elva tävlingar hade han klarat två kvalgränser och bestämde sig för att gå ner och spela Challengetouren för att försöka hitta tillbaka till det spel han hade under 2015.

– Det var många olika delar i mitt spel som var allmänt dåliga. Jag fick inte alls ut det jag vet att jag kan, säger han om inledningen av fjolårssäsongen.

När Bohusläningen når Marcus Kinhult är han i Spanien och har precis avslutat ett läger tillsammans med Skaftö Golfklubbs elitlag i La Manga. Han verkar tillfreds med tillvaron och stärkt av fjolårets misslyckande ser han fram emot en ny säsong som inleds om en månad i Kenya. Kommande säsong blir det Challengetouren för hela slanten, vilket är steget under Europatouren.

– Efter tävlingen i Kenya är det några veckors uppehåll innan det drar i gång på allvar i april igen, säger Marcus som nu har sin pappa Mikael med sig mer än tidigare.

Årets säsong har dock redan tjuvstartat med ett par tävlingar i Spanien.

– Jag har spelat ett par tävlingar på något som kallas Ecco Touren och är en nordisk liga och nivån under där jag brukar spela. Jag blev fyra den första och femma i den andra, men ryggen höll. Det var det viktigaste, säger Marcus.

De ryggproblem han pratar om kände han av redan under slutet av fjolårssäsongen, och det hämmade honom också i spelet. Efter säsongen åkte Marcus Kinhult åkte hem till Sverige i en månad och tog det lugnt.

– Jag rehabade ryggen och åkte sedan ner till Spanien på Annandag jul och har varit här sedan dess, säger han.

Två månaders ledigt var välbehövligt för honom. Proffsdebuten blev inte riktigt som han tänkt sig, och han behövde tid för att återhämta sig.

Blev uppmärksamheten för mycket för dig?

– Jag trodde inte det var så farligt, men när jag tänker tillbaka på det så var det en faktor i allt annat. Golf är en ensam sport, det gick inte bra och jag blev påverkad.

Blev kraven från dig själv och omgivningen svåra att hantera?

– Lite absolut, det är inget konstigt. Jag lyckades inte hantera situationen och spelet fungerade inte som jag ville. Men jag försökte lära mig något av det. Förra året var väldigt nödvändigt för mig. Det kommer smällar hela tiden och med lite distans till det hela så är det nyttigt.

Vad var det i spelet som inte fungerade?

– Det blev mentala låsningar och jag kände att jag hade mer att ge. Samtidigt fanns inte den lägstanivån som krävdes på Europatouren. Det är många saker jag jobbat med under vintern som jag hoppas ska betala av sig. Framför allt puttningen där jag gjort framsteg och dessutom spelstrategin.

Mycket i livet kretsar annars kring golf för Marcus Kinhult. Men fjolårssäsongen har också lärt honom att försöka hitta en bättre balans mellan golf och privatlivet. Att våga släppa golfen ibland.

– Det är nytt för mig och jag börjar bli lite mer bekväm i det och trivs med det.

Vad gör du när du ska koppla av?

– Vi har snöat in lite på padeltennis här nere i Spanien. Det är ganska olikt golf och jag har inga ambitioner där. Det är bara roligt helt enkelt.

LÄS OCKSÅ: