Sänkt hyra. Genom ett tomträttsavtal sänks BMK Uddevallas hyra för Glimmingen med 160 000 kronor om året.
Sänkt hyra. Genom ett tomträttsavtal sänks BMK Uddevallas hyra för Glimmingen med 160 000 kronor om året.

Så ska kommunen rädda cross-VM

Kommunen mer än halverar hyran som BMK Uddevalla betalar för Glimmingen. Målet är att säkra VM-arrangemanget för framtiden.

ANNONS
|

Diskussionen kring i vilken form BMK Uddevalla ska hyra marken kring Glimmingen av Uddevalla kommun har pågått en längre tid. I dag hyr föreningen marken för en kostnad som uppgår till 270 000 kronor om året. Föreningen tycker det är för dyrt och har också anfört att hyreskostnaden hotar VM-arrangemanget.

Helst vill BMK Uddevalla köpa loss marken, men det har kommunen inte gått med på. Nu har förhandlingar i stället resulterat i en lösning med ett tomträttsavtal på 30 år. Något som skulle sänka föreningens hyreskostnader med 160 000 kronor om året och i stället uppgå till 110 000 kronor om året.

ANNONS

– Från början ville klubben köpa marken men vi sa nej eftersom vi tycker det ändå är en bra mark för kommunen att ha rådighet över. Vi tycker dock det är viktigt både för föreningen och oss med en lösning där vi har en långvarig arrendator och då är ett tomträttsavtal bra eftersom föreningen då exempelvis kan använda anläggningen som säkerhet vid ansökan av lån, säger Gunilla Magnusson (MP), ordförande i Samhällsbyggnaden.

Även Carin Ramneskär (M) tycker lösningen med tomträttsavtal är bra och håller med om att det är viktigt för BMK Uddevalla att kunna förfoga över marken.

– Det är viktigt att de själva kan utveckla marken exempelvis och ha anläggningen som garant gentemot banken exempelvis, säger hon.

Tobias Revelj är ordförande i BMK Uddevalla. Han säger att detta är en bra lösning för klubben tills vidare men att de ändå kommer fortsätta jobba för att få köpa loss marken.

– Vi måste ha lägre kostnader för att kunna säkra vår dagliga verksamhet. det hänger inte ihop med VM-deltävlingen. Det är en annan sak, säger Tobias Revelj.

BMK Uddevalla har i många år ondgjort sig över den höga hyran och jobbat för ett nytt avtal med kommunen. Då bland annat med motiveringen att det handlar om VM-crossens vara eller inte vara.

ANNONS

Att kommunen nu sänker hyran för BMK Uddevalla kan uppfattas som dold sponsring till föreningen. Det är ingenting som Gunilla Magnusson håller med om.

– Vi har tecknat ett tomträttsavtal utifrån en aktuell värdering på 4 miljoner kronor och gjort en bedömning som är ganska snäll. Avtalen är skrivna på lång tid så om det kan bli aktuellt med en försäljning i framtiden vet jag inte, säger hon.

Carin Ramneskär lyfter fram betydelsen av VM-arrangemanget för marknadsföringen av Uddevalla och att det motiverar avtalet.

– BMK har länge visat att det inte är en dagslända utan starkt medverkar till att sprida Uddevallas namn inte minst internationellt, säger hon.

Beslutet ska också tas i kommunstyrelsen och kommunfullmäktige.

ANNONS