Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Tim Söderlund kan jubla efter att ha satt Skellefteås 3–1-puck bakom Jonas Gustavsson i Linköpingsmålet.

Söderlund avgjorde för Skellefteå

99 dagar och 20 matcher i SHL utan mål för jättetalangen Tim Söderlund. Men på den hundrade nätade han mot Linköping fram till 3–1. När Skellefteå tog andra raka segern var det andra spelare än förstakedjan som fällde avgörande.

Snart sticker Skellefteås hela förstakedja – Joakim Lindström, Pär Lindholm och Oscar Möller – till Sydkorea för att spela OS för Sverige.

De har tillsammans producerat 128 poäng hittills den här säsongen – och svarade även för två under torsdagen då Joakim Lindström spelade fram Oscar Möller till 1–1.

Lurade OS-backen

Men när rysarmötet skulle avgöras i den sista perioden var det ändå två spelare från andra formationer som klev fram när det som bäst behövdes:

Henrik Hetta slängde sig fram på en retur rakt ut av Jonas ”Monstret” Gustavsson och vräkte in ledningen med 2-1. Tid: 3.27 minuter.

När Skellefteå kom i en snabb kontring två mot en snurrade Tim Söderlund bort amerikanske OS-backen Chad Billins och satte läckert 3–1. Tid: 7.23 minuter.

Sedan var Linköping ett knäckt lag. Östgötarna tog ut målvakten och satsade på sex utespelare då nästan sex minuter återstod – utan att överlista Joni Ortio och hans täta försvar någon mer gång.

- Det var otroligt viktigt och skönt, nu har vi bara två poäng upp till topp sex i tabellen där vi ska vara när grundserien är slut, säger Tim Söderlund.

Snyggaste i vinter

JVM-spelaren – som var med och tog silver i början av året – hade 99 dagar och 20 matcher utan något mål i SHL.

På den hundrade dagen slog han till med sjunde fullträffen för säsongen och bröt trenden.

- Klart att det har varit frustrerande, även om jag försökt att inte tänka på det. Men nu hoppas jag att alla eventuella hjärnspöken är borta, säger Söderlund.

Målet var dessutom hans snyggaste hittills i vinter.

- Deras back stötte väldigt hårt på mig och då har jag ett par olika varianter att ta till. Brukar träna på dem i vårt eget lag och där är det mest Jonathan Pudas som går på dem, säger han med ett skratt.

Andra måste kliva fram

Anfallaren hävdar att han inte är särskilt orolig när hela förstalinan drar i väg och missar fyra matcher.

- Vi försöker att inte tänka så. Det handlar om att jobba stenhårt och så får andra helt enkelt kliva fram. VI har många andra duktiga spelare också. Nu tog vi andra raka vinsten och spelet börjar sätta sig allt mer.

Efter matchen pratade Tim med Barry Smith – från NHL-klubben Chicago Blackhawks, som draftade honom i fjol.

- Kul att det gick bra och att jag även gjorde mål när han var här. NHL är målet, men just nu tänker jag bara på spelet i SHL. Får ta det andra sedan.

Nick Sörensens 1–0 är det enda målet Linköping gjort de två senaste hemmamatcherna (även 0–2 mot Luleå). Tränaren Dan Tangnes var väldigt besviken efteråt över sitt ojämna lag.

- Vårt spel med pucken var bedrövligt och powerplay är ett riktigt sorgebarn. En mycket platt insats utan energi, kritiserar han.