Stavhopparen Armand Duplantis (mitten) på Idrottsgalans röda matta i Globen.
Stavhopparen Armand Duplantis (mitten) på Idrottsgalans röda matta i Globen. Bild: Janerik Henriksson/TT

Sörenstam och Duplantis hyllade Bryant

Världen sörjer Kobe Bryants död. Flera stora svenska idrottsprofiler hyllade och hedrade den amerikanske basketstjärnan på Idrottsgalan i Stockholm.
– Det är så otroligt tragiskt och sorgligt, säger Annika Sörenstam.
– Han var den mest inspirerande idrottaren i min generation, säger Armand Duplantis.

ANNONS

Kobe Bryant och ytterligare åtta personer dog i en helikopterkrasch i Calabasas utanför Los Angeles under söndagsmorgonen lokal tid. Senare på kvällen fick den amerikanske basketstjärnan stort utrymme på musikbranschens Grammysgala i Bryants tidigare hemmaarena Staples Center i LA.

Under måndagen var Globen i Stockholm en plats där Bryants död på nytt fördes på tal under Idrottsgalan.

Annika Sörenstam, en av världens främsta golfare någonsin, berättade att hon träffat den avlidne stjärnan på flera galor genom åren.

– Jag var i Kina och såg honom och basket är en av de största sporterna där. Alla skrek och hela huset rök när han var där. Han är en av de största någonsin, säger Sörenstam, som bott länge i USA, till TT.

ANNONS

Hon lyfter även fram Bryants arbete med basketen där han hade en egen akademi – Mamba Sports Academy, döpt efter stjärnans smeknamn – i delstaten Kalifornien.

"Svårt att förstå"

– Han var en otrolig sportkille, men också en vanlig person som alla andra, säger hon och fortsätter:

– Det är så otroligt tragiskt och sorgligt. Det känns overkligt på något sätt.

Stavhopparen Armand Duplantis, född och uppväxt i USA med svensk mamma och amerikansk pappa, kallade Bryants död för galen och sorglig.

– Han var den mest inspirerande idrottaren i min generation. Det här gör att en tar ett steg tillbaka, uppskattar det en har och inte tar något för givet i dag. Morgondagen är inte garanterad, livet är så kort. En läskig olycka, det är fortfarande svårt att förstå, säger VM-silvermedaljören och Europamästaren, baserad i Baton Rouge, Louisiana.

Flera sidor

Kobe Bryant blev 41 år gammal och i kraschen dog även hans 13-åriga dotter Gianna. Den tidigare Los Angeles Lakers-profilen, som blev NBA-mästare fem gånger, har hedrats och hyllats massivt runt om i världen sedan dödskraschen.

Men även mer negativa sidor av Bryants liv har uppmärksammats. Bland annat anklagelser kring sexuellt övergrepp 2003 som New York Post benämnt som "Kobe Bryants mörkaste episod" samt Bryants tävlingsinriktade ego och vilja att vinna.

ANNONS

– Han var en ensamvarg kan man säga. Han var väldigt intelligent, han pratade flera språk och sade vad han tyckte och tänkte. När han började växa till sig, mogna och skaffa familj så ändrade det sig ganska snabbt. Jag tror att han hade en större betydelse än vad många kanske tänker, säger Annika Sörenstam.

– Det är så overkligt. Men hans legend kommer leva vidare på något sätt.

Per Stümer, tidigare svensk landslagsspelare och tv-expert, hade ingen direkt relation till Kobe Bryant men säger sig ha blivit chockad över nyheten om stjärnans död. Stümer har bott i Los Angeles och har bland annat en son (Peter) som spelar amerikansk collegebasket på University of Maine.

Dallas pensionerar 24

– Den ikonstatus som han (Bryant) har haft inom vår idrott har inte gått någon obemärkt förbi. Han är en av de största spelarna som har spelat basket någonsin. Dels på grund av sin otroliga tävlingsinstinkt, hans förmåga att göra poäng, och sedan att han var i samma förening i 20 år – vilket är väldigt ovanligt bara det, säger Per Stümer.

TT: Vad tror du händer nu?

– Dallas har redan gått ut och sagt att nummer 24 (Bryants nummer) inte ska användas igen. Ikonstatusen kommer naturligtvis inte att bli mindre, snarare tvärtom. Jag tror att vi kommer att se mycket i NBA där man hedrar honom. Inte bara att man dribblar ut 24-sekundersklockan som man gjorde i går (söndag). Han är en ikon och kommer att fortsätta vara en ikon.

ANNONS

Armand Duplantis håller med.

– NBA och liknande organisationer kommer troligtvis att göra något stort. Han är en för stor stjärna för att de inte ska göra något.

Robin Salomonsson/TT

David Hjorter/TT

Annika Sörenstam är en av många som har chockats av Kobe Bryants dödsfall.
Annika Sörenstam är en av många som har chockats av Kobe Bryants dödsfall. Bild: Janerik Henriksson/TT
Många sörjer Kobe Bryant efter helikopterkraschen i Los Angeles utanför Staples Center, LA Lakers hemmaarena där Bryant tillbringade sin karriär.
Många sörjer Kobe Bryant efter helikopterkraschen i Los Angeles utanför Staples Center, LA Lakers hemmaarena där Bryant tillbringade sin karriär. Bild: Keith Birmingham
ANNONS