Är det Borussia Dortmunds tur att fira? Mycket tyder på det inför helgens avslutande omgång i den tyska Bundesligafotbollen.
Är det Borussia Dortmunds tur att fira? Mycket tyder på det inför helgens avslutande omgång i den tyska Bundesligafotbollen. Bild: Matthias Schrader/AP/TT

Så avgörs titelstriderna i Europa

I England har en svensk lagkapten chansen att få ett sagoslut. I Tyskland kan tio års herravälde ta slut. Här är läget i topp- och bottenstriderna inför slutspurten av de tyngsta europeiska fotbollsligorna.

ANNONS

England:

Damer

Endast Reading står i vägen för Chelseas fjärde raka Super League-titel. Seger i lördagens avslutande bortamatch säkrar definitivt mästerskapet, men även en poäng kan räcka för att ge lagkaptenen Magdalena Eriksson, som lämnar klubben efter säsongen, en perfekt avslutning. Enda kvarvarande hotet Manchester United (möter Liverpool på bortaplan) är två poäng bakom och har fem mål att ta igen i målskillnad.

Förutom Manchester United har även Arsenal i praktiken säkrat Champions League-spel nästa säsong.

I botten måste Reading (11 poäng) slå Chelsea för att ha en chans att passera Leicester (13) och undvika nedflyttning

Herrar

Manchester City är redan klar mästare. Arsenal, Manchester United och Newcastle har samtidigt säkrat de tre återstående Champions League-platserna.

ANNONS

Southampton kommer att flyttas ner till andradivisionen. För Leeds och Leicester (båda 31 poäng) är goda råd dyra om de ska nå Everton (33) på säker mark.

Dubbel glädje i Katalonien

Spanien:

Damer

Säsongen är slut och Barcelonas damer är precis som i fjol Europas mest överlägsna mästarlag. För ovanlighetens skull har Fridolina Rolfös gäng inte bara tappat poäng den här säsongen, utan till och med förlorat en match. Trots det var ligatiteln odiskutabel, till slut skiljde tio poäng ner till tvåan Real Madrid. Även Levante knep en Champions League-plats.

Alavés och Alhama flyttas ner.

Herrar

Det blev dubbla titelfiranden i Barcelona i år då även herrarna vann ligan. Med två omgångar kvar att spela är det inte mycket spänning kvar i toppen. Real Madrid och Atlético Madrid är också klara för Champions League, medan Real Sociedad (68 poäng) gör upp med Villarreal (63) om den sista platsen.

Elche är klara för nedflyttning och även för Espanyol (35 poäng) är läget prekärt i försöken att undvika en av de tre platserna i botten av tabellen. Många lag är dock inblandade i nedflyttningsstriden och det blir en kamp ända in på målsnöret även för Valladolid (38), Cádiz (38), Getafe (38), Almería (39), Celta Vigo (40) och Valencia (40).

ANNONS

Italien:

Damer

Roma satte stopp för Juventus fem år långa mästarsvit när man i slutet av april säkrade klubbens första Serie A-titel på damsidan. Fem blågula spelare – Stéphanie Öhrström, Emma Lind, Elin Landström, Alva Selerud och Beata Kollmats – kunde därmed fira en historisk triumf. Juventus tog dock hand om den andra Champions League-platsen.

Parma åker definitivt ur, medan Sampdoria och Pomigliano – lagen möts i sista omgången på lördagen – gör upp om att slippa kvala för att behålla kontraktet.

Herrar

Napoli har varit i en klass för sig och säkrade redan för tre veckor sedan klubbens första ligatitel sedan 1990.

Desto mer rafflande är det där bakom.

Juventus hade egentligen säkrat en Champions League-plats, men i måndags kom beskedet att klubben fråntas tio poäng för "ekonomiska oegentligheter" i samband med spelarövergångar. Nu är i stället Lazio enda lag som är klart för nästa CL-säsong medan Inter (66 poäng), Milan (64), Atalanta (61), Roma (60) och Juventus (59) gör upp om de två återstående platserna. Två omgångar återstår.

I botten kan Sampdoria och Cremonese redan börja se fram emot livet i Serie B. Verona (30 poäng) är också på nedflyttningsplats, men har fortfarande chansen att passera Spezia (31) och Lecce (33).

ANNONS

Tronskifte på gång

Tyskland:

Damer

Det ska till en kollaps om inte Bayern München ska återta titeln från fjolårsmästaren Wolfsburg. I söndagens sista omgång väntar nämligen redan nedflyttningsklara jumbon Potsdam på hemmaplan.

Wolfsburg, två poäng bakom Bayern, behöver därför både besegra Freiburg i sin match samtidigt som Potsdam ställer till med en sensation i München, för att försvara titeln.

Bayern München och Wolfsburg får sällskap av Eintracht Franktfurt i höstens Champions League-spel.

Vilka följer med Potsdam ner i andraligan? Meppen (17 poäng) behöver minst en poäng borta mot Frankfurt på söndag om man ska kunna passera Duisburg eller Köln (båda 18).

Herrar

Det är ett tronskifte på gång i herrarnas Bundesliga. Bayern München har tio raka ligatitlar, men efter förlusten mot Leipzig senast lämnade man över platsen i förarsätet till Dortmund. Inför lördagens slutomgång toppar Dortmund serien på 70 poäng, två före Bayern. Dortmund avslutar hemma mot Mainz och Bayern gästar Köln.

Emil Forsbergs Leipzig gör toppduon sällskap till Champions League. Den sista CL-platsen står mellan Union Berlin och Freiburg (båda 59 poäng).

Hertha Berlin flyttas ner. Schalke 04 (31 poäng) behöver ta poäng, helst tre, borta mot Leipzig för att inte åka ur. Bochum huserar just nu på kvalplats (32) och jagar i sin tur Stuttgart (32) och Augsburg (34) på säker mark. Hoffenheim (35 poäng) kan i teorin ramla ner till kvalplats, men på grund av lagets i sammanhanget starka målskillnad krävs det i princip att himlen faller ner.

ANNONS

Frankrike:

Damer

Giganten Lyon har redan säkrat sin 16:e ligatitel. Främsta rivalen Paris Saint-Germain är sex poäng bakom inför lördagens avslutande omgång, men kan i alla fall glädja sig åt en Champions League-plats. Paris FC (39 poäng), Montpellier (37) och Fleury (36) tampas om den sista CL-biljetten.

Soyaux åker ur. Det gör också antingen Dijon (12 poäng, –42 i målskillnad) eller Rodez (12, –28).

Herrar

Stjärnspäckade Paris Saint-Germain har sex poäng till godo på tvåan Lens med två omgångar kvar att spela. Det mesta talar därför för att PSG försvarar sin titel samtidigt som Lens och Marseille redan bokat sina platser i nästa upplaga av Champions League.

Angers, Troyes och Ajaccio ramlar ur högstaligan. Samma öde till mötes går antingen Nantes (33 poäng) eller Auxerre (34) – eller möjligen Strasbourg. Men med 39 inspelade poäng, och en mycket bättre målskillnad än Nantes och Auxerre, är kontraktet närapå säkrat.

ANNONS