Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Sagan fortsätter – men den tvingar fram ett besked

När IFK Uddevalla annonserade ut lördagens och söndagens hemmamatcher i Svenska futsalligan gjorde dem det under namnet "Superhelgen". Och visst var det rätt namn på årets första sporthelg – inte bara för IFK.

Två dagar i rad lyckades stadens just nu hetaste lag locka över 400 personer till Agnebergshallen. Det är dubbelt så många som brukar komma till samma hall när det är handboll i stan. Futsalen är ingen fluga och nu slåss dessutom två klubbar om att vara näst bäst i Uddevalla. Oddevold och Diaspora har båda en bra chans att få kvala till nästa års SFL.

Lägg till att Rössö vunnit DM och ytterligare två cuper under hösten och Uddevalla är en framstående futsalstad i Sverige.

IFK Uddevalla stormar fram mot revanschen och det där SM-guldet som de har pratat om hela säsongen. Då antagonisten IFK Göteborg får svårt att ta sig till slutspelet verkar istället det största hotet komma från ett annat håll, från en annan sport. För trots att futsal- och fotbollsserierna inte går in i varandra så finns det gränser för hur högt man kan spela i fotbollen och fortfarande spela klart futsalsäsongen.

I helgen har vi fått se två exempel på spelare som redan är klara med futsalen – trots att flera matcher återstår. Landslagsmannen Sargon Abraham stod vid sidan om när hans Skövde kom till Uddevalla för att han nyligen skrivit på ett kontrakt med en superettanklubb. Torslandas Victor Edvardsen berättade att söndagens match var hans sista då försäsongen med Oddevold börjar nu. Superettan och division 1 blir för högt upp för att det ska gå att kombinera båda sporterna.

I dagens IFK Uddevalla finns spelare som nu står vid ett vägskäl. Marcus Gerd, Fredrik Söderqvist och Petrit Zhubi är alla landslagsspelare och samtliga uppvaktas av fotbollsklubbar på en hög nivå. Ska de ta utmaningen att ha fotbollen som ett jobb eller i alla fall en stark inkomst? I så fall kanske de missar möjligheten att representera Sverige i futsal och chansen att spela en eventuell SM-final. Det kan inte vara ett lätt beslut att ta.

På IFK Uddevallas matchtröjor står det 2013 tryckt på kragarna. Så ung är klubben. Ungefär lika ung är sporten i Sverige och den växer fort. Enligt Svenska fotbollförbundet finns i dag över 150 000 licensierade futsalspelare i landet. Den största hallidrotten i Sverige som man skriver själva.

I takt med att allt fler hittar till futsalen kommer också det där beslutet närmare. Snart måste den som är framstående i både futsal och fotboll välja vad som går först. Ska det bli skor med gummisula eller med skruvdubbar? Det blir svårt att spela med en av varje.

Läs också: