Khaddi Sagnia. Arkivbild.
Khaddi Sagnia. Arkivbild. Bild: Fredrik Sandberg/TT

Sagnia med i rekordstor svensk VM-trupp

Hon har tampats med skadebekymmer.
Men längdhopparen Khaddi Sagnia är med i den svenska truppen till friidrotts-VM.
– Hon blir bättre och bättre hela tiden, säger förbundskapten Kajsa Bergqvist.

ANNONS
|

Så sent som i slutet av juli missade Sagnia SM i Söderhamn på grund av knäskada. Senast 29-åringen ställde upp i en tävling var i Grekland den 4 juni.

– Hon blir bättre och bättre hela tiden och har fullt fokus att stå på startlinjen i VM, säger förbundskapten Kajsa Bergqvist när VM-truppen presenterades på måndagen.

– Hon har en enorm mästerskapsrutin och känner sin kropp väl, det är ju bra. Det som är svårt är att man inte hoppat eller tävlat så mycket. Man har tre hopp i ett kval, att hitta plankan och få det att stämma till hundra procent, det är en tuff utmaning.

ANNONS

Bergqvist fortsätter:

– Får hon det bara att stämma har hon hoppkapaciteten att flyga långt.

"Stark toppbredd"

Sverige skickar en rekordstor trupp till Budapest. Hela 32 namn är uttagna vilket gör truppen till den största som Sverige skickat till ett VM utomlands.

Sveriges hittills största VM-trupp, 38 starter, fick den svenska publiken se på hemma-VM i Göteborg 1995.

– Vi har en väldigt stark toppbredd och det blir fler och fler som kommer upp på VM-nivån. En parameter är att vi haft ett gynnsamt rankningssystem för våra idrottare. I övrigt så är vi så här bra nu och det är fantastiskt kul att vara förbundskapten då, säger Bergqvist.

Målsättningen

På senaste friidrotts-VM, i Eugene förra året, tog Sverige tre medaljer. Truppen till Budapest är tio personer större än fjolårets VM-trupp, men...

– Konkurrensen på VM är oerhört hård, två till tre medaljer är en rimlig målsättning tycker jag, men jag tror att vi kommer ha fler finalister och fler semifinalister än vi hade förra gången, säger Bergqvist.

VM i Ungern avgörs 19–27 augusti.

Fakta: Sveriges trupp till friidrotts-VM i Budapest

+ Kast

Daniel Ståhl, diskus, Simon Petterson, diskus, Ragnar Carlsson, slägga, Jakob Samuelsson, spjut, Axelina Johansson, kula, Fanny Roos, kula, Sara Lennman, kula, Caisa-Marie Lindfors, diskus, Vanessa Kamga, diskus, Grete Ahlberg, slägga.

+ Hopp

Armand Duplantis, stav, Thobias Montler, längd, Michaela Meijer, stav, Maja Åskag, längd och tresteg, Tilde Johansson, längd, Khaddi Sagnia, längd.

+ Sprint och häck

Henrik Larsson, 100 m, Carl Bengtström, 400 m, Max Hrelja, 110 m häck, Joel Bengtsson, 110 m häck, Julia Henriksson, 200 m, Moa Granat, 400 m häck.

+ Gång, medel, lång

Andreas Kramer, 800 m, Emil Danielsson, 1 500 och 5 000 m, Andreas Almgren, 5 000 m, Vidar Johansson, 3 000 m hinder, Simon Sundström, 3 000 m hinder, Emil Blomberg, 3 000 m hinder, Perseus Karlström, 20 och 35 km gång, Hanna Hermansson, 1 500 m, Sarah Lahti, 5 000 & 10 000 m.

+ Mångkamp

Marcus Nilsson, tiokamp.

ANNONS