Djurgårdens Olivia Schough är osäker på en plats i VM-truppen. Arkivbild.
Djurgårdens Olivia Schough är osäker på en plats i VM-truppen. Arkivbild.

Schough om VM-konkurrensen: "Inte säker"

Fem, sex platser står öppna i Peter Gerhardssons VM-trupp. Olivia Schough ser sig inte som given inför landslagsuttagningen om drygt en vecka.

ANNONS
|

På lördag är Djurgårdens Olivia Schough tillbaka i Göteborg för allsvensk match mot sin gamla klubb på Valhalla IP. Det är den näst sista serieomgången innan förbundskapten Peter Gerhardsson fem dagar senare tar ut truppen till fotbolls-VM i Frankrike.

- Det är ju så klart något jag hoppas på enormt. Det är bara att göra jobbet hemma och försöka prestera så bra som möjligt för att kunna visa upp det sista man har före den 16 maj, säger Olivia Schough, som spelat de fyra senaste mästerskapen.

ANNONS

Gerhardsson såg Djurgårdens hemmamatch mot Kristianstad (0–2) i söndags på plats på Stockholms stadion. De sista veckorna inför trupputtagningen har varit intensiva.

Bråda dagar

- Just nu handlar det väldigt mycket om att titta på matcher. Hinna med att både se lajv och se så mycket som vi kan på tv och via media. När du tittar på matcherna sitter du och stoppar, kollar och vevar om situationerna, säger Peter Gerhardsson om sin och assisterande förbundskapten Magnus Wikmans arbetssituation.

TT: Hur många platser är öppna i VM-truppen?

- Svårt att säga, men det kan röra sig om en fem, sex stycken som vi funderar på, säger Gerhardsson utan att vilja berätta vilka positioner det handlar om.

"Många bra"

Olivia Schough har ett OS-silver (2016), ett VM-slutspel (2015), två EM-slutspel (2013 och 2017) samt totalt 72 landskamper på meritlistan.

Under våren i Djurgården, klubben som anfallaren värvades till i januari, har det blivit två mål på fyra matcher för det formsvaga Stockholmslaget. Trots sin gedigna rutin är 28-åringen från Vanered i Halland inte säker på en plats i VM-truppen, och att få spela sitt femte raka stora mästerskap.

ANNONS

Anfallskonkurrensen är tuff. Bakom Bayern Münchens Fridolina Rolfö och Linköpings Stina Blackstenius är kampen tät. Piteås Madelen Janogy, Växjös Anna Anvegård och Linköpingsduon Mimmi Larsson och Lina Hurtig är alla formstarka.

- Jag känner mig inte säker, det är många bra på min position, säger Olivia Schough.

TT: Är det en press?

- Det är klart att det finns i bakhuvudet. Men jag ser det inte jättemycket som någon press. Jag försöker bara ta det match för match och ha så kul som möjligt.

TT
Fakta: Sveriges uppladdning och VM

16 maj: VM-truppen presenteras i Stockholm.

24–29 maj: Landslagsläger i Båstad.

28 maj: Sverige–Sydkorea (stängd, inofficiell landskamp över 3x30 minuter).

29 maj–1 juni: Landslagslägret fortsätter i Göteborg.

31 maj: Sverige–Sydkorea, VM-genrep på Gamla Ullevi.

2–4 juni: Spelarna lediga före avresan till Frankrike.

5 juni: Landslaget reser till Rennes.

7 juni–7 juli: VM i Frankrike. Sveriges gruppspelsmatcher: Chile 11 juni, Thailand 16 juni, USA 20 juni.

Fakta: Allsvenska matcher före VM-uttagningen

Lördag 11 maj: Vittsjö–Eskilstuna United, Örebro–Växjö (båda 14.00), Linköping–Kungsbacka, Göteborg–Djurgården (båda 15.00), Limhamn/Bunkeflo–Rosengård (16.00).

Söndag 12 maj: Piteå–Kristianstad (13.00).

Onsdag 15 maj: Växjö–Göteborg, Kungsbacka–Limhamn/Bunkeflo, Kristianstad–Linköping, Rosengård–Piteå, Eskilstuna–Örebro, Djurgården–Vittsjö (alla 19.00).

ANNONS