Vann VM. Schweizaren Matthias Kyburz är världsmästare på medeldistans.
Vann VM. Schweizaren Matthias Kyburz är världsmästare på medeldistans.

Schweiz krossade norsk gulddröm

Norge var på väg mot guldet som de inte fick i OS. Då slog en schweizare till – igen. Förre sprintkungen Matthias Kyburz är nu även världsmästare på medeldistans. – Det känns väldigt stort att få vinna här, säger han.

ANNONS
|

När orienterings-VM inleddes i lördags med sprinttävlingen i centrala Strömstad var Jerker Lysell kung i den bohuslänska semesterorten.

På tisdagen uteblev den svenska succén på herrsidan.

Istället blev det en ny schweizisk succé. Precis som i VM-premiären hamnade Matthias Kyburz och Daniel Hubmann på prispallen. Det var bara en stor skillnad mot den första individuella starten – den här gången blev det guld. För Hubmann blev det åter en bronsmedalj. Den 33-årige schweizaren lyckades därmed inte försvara sitt guld på distansen från Skottland för två år sedan. Han fick i stället se landsmannen Kyburz vinna VM-guldet. Den dubblev världsmästaren i sprint visade att han nu också behärskar längre sträckor. Han tog sig runt de 6,3 kilometerna på segrartiden, 37,09. I mål var han 14 sekunder före Olav Lundanes. Den norske guldmedaljören från 2014, som också har triumferat två gånger på långdistans, startade sent och såg ut som en vinnare när han nådde målet. Men Norge fick ingen revansch för det guldlösa OS:et i Rio. Kyburz sprang in som världsmästare på Tanum Arena till kobjällror och rödvita viftande flaggor. Detta trots att han var 16 sekunder efter norrmannen när två tredjedelar av loppet var avverkat.

ANNONS

– Ja, jag hörde det så jag var lite överraskad när jag kom i mål, säger Mathias Kyburz som var överlycklig vid prisutdelningen:

– För en schweizare är det något av det största att få vinna i Sverige över den mest tekniska distansen, säger han.

Gustav Bergman blev bäste svensk på en sjundeplats. Peter Öberg slutade nia och Albin Ridefelt tolva.

ANNONS