Se bilderna från ”Bengan” Johanssons liv

Handbollslegendaren Bengt ”Bengan” Johansson är död, det skriver handbollslandslaget på sociala medier. Han blev 79 år gammal. ”Svensk handboll är i sorg", skriver landslaget på Twitter.

ANNONS
|

Han kallades kort och gott ”Bengan” och hans tränarkarriären är en av de mest framgångsrika i handbollens historia.

Bengt Johansson ledde Sverige till hela 13 medaljer på 16 mästerskap.

Bengt ”Bengan” Johansson föddes i Halmstad 1942. Efter studenten utbildade han sig inom både det militära och på universitetet, där han läste psykologi och sociologi. Parallellt med studierna spelade han handboll – och var framgångsrik. Han vann två SM-guld med Hellas, och ett som spelande tränare med HK Drott.

Tog över landslaget efter guldregn

Det var som tränare han skulle nå de riktigt höga höjderna. Bengt Johansson ledde Drott till ytterligare fyra SM-guld och efter det sista – 1988 – fick han ta över det svenska landslaget. Succén blev i det närmaste omedelbar, för redan 1990 besegrade man det ”omöjliga” Sovjetunionen under VM-finalen i Tjeckoslovakien, och en enormt framgångsrik svensk handbollsera hade tagit sin början.

ANNONS

Laget, som fick smeknamnet Bengan Boys, tillhörde under det kommande decenniet världens absolut främsta. Svenska folket vande sig vid att se lirare som Magnus Wislander, Staffan Olsson och Ola Lindgren i de stora finalerna – och Bengt Johanssons ödmjuka ledarskap gjorde honom folkkär.

Sverige vann EM 1994, 1998, 2000 och 2002. De vann VM en andra gång 1999. Och de var i tre raka OS-finaler – men förlorade dock samtliga. Totalt sett kammade Sverige under Bengt Johanssons ledning hem 13 medaljer på 16 mästerskap – ett facit som då överträffade allt inom handbollshistorien.

Bengt Johansson styrde sitt lag med skrovlig halländska, med glimten i ögat, och med stort förtroende för sina spelare. Vid time-outer var det en vanlig syn att ”Bengan” backade ett par steg för att låta spelarna själva bestämma vad som behövde göras. Han förlitade sig också mycket på sina veteraner, och många av dem fortsatte att briljera i landslaget långt efter 35 års ålder.

"Bengans” sista mästerskap

Johansson sista mästerskap blev EM i Slovenien 2004, då Sverige slutade på en sjunde plats. Det var första gången under hela hans tid som förbundskapten som Sverige missade medalj i två mästerskap i rad.

I slutet av 2018 berättade Bengt Johansson att han led av Parkinsons sjukdom, och att han hade fått svårare att röra sig.

ANNONS

Han sörjs närmast av sin sambo och sina två barn.

Bengt Johansson blev 79 år.

LÄS MER:Bengt ”Bengan” Johansson hyllar EM-guldlaget

LÄS MER:Minns du SM-guldstriderna under 2000-talet?

ANNONS