Djurgårdens Linus Johansson, höger, i duell med Örebros Jonathan Andersson.
Djurgårdens Linus Johansson, höger, i duell med Örebros Jonathan Andersson.

Segerfirande i rekordsnabb comeback

Han gjorde comeback rekordsnabbt och fick fira sin 25-årsdag med en 3–1-seger över Örebro. Men Djurgårdsforwarden Linus Johansson trodde att hockeykarriären var över när han fick beskedet att han drabbats av diabetes:

ANNONS
|

Han sade det med ett snett leende där han stod i spelargången under Hovets läktare.

Då hade Djurgårdscentern precis gjort comeback och firat sin 25-årsdag med att hjälpa sitt lag till tre nya poäng i SHL.

Och inte bara det. De tvivel han hade i början var också besegrade.

- Det kan inte bli så mycket bättre, sade han.

Det var bara 17 dagar sedan han tillsammans med klubben gick ut och berättade att han drabbats av diabetes typ 1. Då sades det att den Trojafostrade smålänningen skulle bli borta från spel året ut.

ANNONS

"Inte jättemånga"

Det var ändå en bättre prognos än de tankar han fick när beskedet kom. Då trodde han att karriären var över.

- Det finns ju inte jättemånga exempel på elitidrottare med diabetes, så man vet aldrig, sade han.

Han har fått stor hjälp av sin två år äldre bror Joel, som spelar ishockey i tyska andraligan, som drabbades av diabetes för två år sedan.

Linus Johansson har snabbt lärt sig hantera blodsockret och få rätt värden igen. Allt upptäcktes när Johansson, som gör sin andra säsong i Djurgården, gick ned sex kilo på en vecka och kände stor trötthet.

Två mål av Bourque

Han tar sprutor varje dag och lär sig vad hans nya liv innebär.

- Jag måste ha koll med läkarna och koll på blodsockret. Men nu känner jag bara att jag vill spela mer. Innan diabetesen och avstängningen så gjorde jag mina absolut bästa matcher i SHL hittills. Det är tillbaka dit jag vill, sade Johansson som var borta i sju matcher – de två första på grund av avstängning.

ANNONS

Centern, som gör sin andra säsong i Djurgården, var aktiv i början av matchen. Han var nära att bli målskytt med en styrning och hade ett par framspelningar som var nära att leda till mål. Totalt blev det 10.38 i speltid.

I stället var det, som så många gånger förr, förstakedjan som grejade segern – och framför allt René Bourque.

Tidigare i veckan fick han besked om att han återigen tagits ut i Kanadas landslag i OS-förberedelserna. I glädjen över det slog Bourque, efter fem mållösa matcher, till två gånger inom loppet av 2.25.

Det tog serietrean från 0–1 till 2–1 i slutet av första perioden. Sedan spädde Andreas Engqvist på med 3–1 i mitten av tredje perioden. Bourque (2+0), Engqvist (1+2) och Patrik Lundh (0+1) gjorde totalt sex poäng.

För Örebro fortsätter motigheterna och laget åkte på femte raka förlusten. Tyson Spink gjorde ett snyggt ledningsmål, men det var också allt. Laget halkade ned till elfte plats i tabellen.

TT
ANNONS