Det är orättvist om Caster Semenya får fortsätta tävla mot andra kvinnor, säger den svenska professorn Angelica Lindén Hirschberg. Arkivbild.
Det är orättvist om Caster Semenya får fortsätta tävla mot andra kvinnor, säger den svenska professorn Angelica Lindén Hirschberg. Arkivbild.

"Semenyadomen viktig för kvinnoidrotten"

Den omstridda domen som stoppar Caster Semenya från att tävla på sin favoritdistans är oerhört viktig för kvinnoidrotten. Det säger den svenska professor som är globalt ansvarig för att bedöma nya fall av så kallad hyperandrogyni inom friidrotten.

ANNONS
|

Idrottens skiljedomstol Cas går på Internationella friidrottsförbundet IAAF:s linje och stoppar Caster Semenya från att tävla på medeldistans. Hon måste ta medicin för att komma ner från extremt höga nivåer av det manliga könshormonet testosteron.

Beslutet har delat idrottsvärlden i två läger, men Angelica Lindén Hirschberg, professor vid Karolinska institutet, beskriver det som ett historiskt beslut.

- Det är oerhört viktigt för kvinnoidrotten, säger hon till SVT Sport.

ANNONS

Lindén Hirschberg har varit med om att utforma det nya regelverket som friidrotten nu inför. Kvinnor som har extremt höga nivåer av testosteron stängs ute från tävlande på distanser mellan 400 meter och en engelsk mil (1609 meter).

Kvinnor har normalt upp till 1,8 nanomillimol testosteron per liter blod. Män har minst 8 nanomillimol och i det spannet återfinns även Semenyas värden. Det skapar en orättvisa, säger Lindén Hirschberg.

- Kvinnor ska få delta inom kvinnlig kategori med rättvisa villkor, säger hon till SVT och konstaterar samtidigt att Semenyafallet är mycket ovanligt.

- Det handlar om kvinnor som har en manlig uppsättning av könskromosom, som har manliga könskörtlar och det betyder testiklar och inte äggstockar, och därför producerar testosteron i en manlig nivå som är 10-20 gånger högre än kvinnlig nivå.

TT
ANNONS