Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Mattias Johansson, spelande tränare i Frillesås Bandy, som har gått upp i elitserien.

Sensationslagets is ännu inte elitserieklass

Sensationslaget Frillesås spelar i bandyns elitserie nästa säsong – trots tidigare bristande stöd från Kungsbacka kommun. Nu måste den omtvistade hemmaplanen Sjöaremossens isbana rustas upp om det ska bli spel där nästa säsong.

Sjöaremossens isbana ligger gemytligt belägen i de, för ovanlighetens skull, vintriga halländska skogssnåren utanför Väröbacka i Varbergs kommun.

Det var här Kungsbackalaget Frillesås, fem mil söder om Göteborg, i helgen säkrade seriesegern i herrarnas bandyallsvenska, efter 7–4 mot Tranås inför rekordpubliken 1 761, och en historisk uppflyttning till elitserien nästa säsong.

- Ibland känns det som att det inte har hänt. Det är så pass osannolikt, om man kollar ett tag tillbaka, att vi skulle gå till elitserien. Det pendlar mellan att det känns verkligt och inte, säger Frillesås spelande tränare Mattias Johansson.

"Allt är möjligt"

Röken från fyrverkeripjäserna och ljudet från segerjublet har nu lagt sig. I stället riktas blickarna framåt. En av nyckelfrågorna är huruvida Frillesås kan spela elitseriebandy på Sjöaremossen som är den lilla ortens närmaste isbana.

En kommunalt omtvistad idrottsanläggning som i nuläget inte håller Svenska bandyförbundets elitseriemått, bland annat gällande publiksäkerhet och tv-sändningsmöjligheter.

- Allt är tekniskt möjligt. Men jag varken kan eller vill gå in på exakt hur vi kommer att lösa den här situationen. Vi ska titta på flera olika alternativ, säger Ulrika Granfors, förvaltningschef för kultur och fritid vid Kungsbacka kommun.

Kungsbacka och Varbergs kommun har sedan 1970-talet tillsammans skött driften av Sjöaremossen som ligger på kommungränsen. Kungsbacka valde för ett år sedan att först inte förlänga avtalet. Något som rörde upp känslor både bland invånare och politiker och gjorde att kommunen till slut svängde i frågan och ett nytt avtal skrevs.

"Finns många eldsjälar"

- Det har varit en jättestor konflikt, inför säsongen fanns det ett beslut som skulle betyda att vi inte skulle få spela vidare på Sjöaremossen. Till slut fick vi vara kvar, men tyvärr har det kommunala stödet inte funnits för vår del. Vi har fått klara oss med väldigt mycket egna medel. Det har varit ganska tufft, men som tur är finns det många eldsjälar, säger mittfältaren Mattias Johansson.

- Det är klart att en förening vill känna stöd från kommunen och inte känna sig motarbetade. Samtidigt har våra politiker under året tagit fram en ny vision mot 2020, vi ska nu satsa både på bredd- och spetsidrott, säger Ulrika Granfors, förvaltningschef kultur och fritid vid Kungsbacka kommun.

Mattias Johansson, tidigare i Kungälv och Villa-Lidköping, valde att flytta hem till moderklubben efter SM-finalförlusten med Villa mot Västerås för två år sedan. För fyra år sedan låg Frillesås i tredjeligan division 1, nästa säsong blir det alltså spel i högstaligan elitserien.

Hoppas bli kvar

- Rent sportsligt, om man bortser från att vi haft svåra förutsättningar, så är det kanske inte så konstigt (att vi är klara för elitserien). Vi har ett bra bandylag, men det blir ett stort steg, säger 26-årige Johansson som är en av sju spelare med tidigare elitseriemeriter.

TT: Kommer ni att klara er kvar?

- Det måste självklart vara målet. Men det bör hända en del innan nästa säsong drar igång. Jag tycker att både Tellus (nykomling 2016) och Motala (nykomling 2017) har visat att det går att göra något riktigt bra.

I oktober hoppas Johansson att Frillesås får inleda den första elitseriesäsongen i klubbens 58-åriga historia med Sjöaremossen som hemmais. Det skulle i så fall med största säkerhet bli en viktig nyckel i jakten på förnyat elitseriekontrakt. De fem senaste säsongernas nykomlingar har kvalat sig kvar i högsta serien.

- Som det ser ut nu kommer vi kunna spela på vår hemmaplan. Men det behövs göras en del justeringar. Förhoppningen är att Sjöaremossen ska hålla. Det blir spännande för de andra lagen att komma hit.